Nakatunute üldarvu asemel võiks terviseamet pöörata suhtlusteraviku haiglate koormatuse näitamisele. Nakatumiste arv olukorra tõsiduse näitajana on aastatagusega võrreldes devalveerunud, sest inimesed teavad, et noored ja terved põevad koroona üldjuhul kergelt läbi. Kuid nakatunute hulga kiire kasvu korral võib raskelt põdejate hulk kasvada suuremaks kui arstide jõudlus. Haiglate suutlikkusest (peale riskigruppide vaktsineerimise tempo) oleneb, kas suudame ära hoida suremuselt Euroopa „tippudele” järele jõudmise või mitte.

Haiglate suutlikkusest ja vaktsineerimise tempost oleneb, kas suudame ära hoida suremuselt Euroopa „tippudele” järele jõudmise.

Selge sõnaga peab meenutama, et maski kandmine ei sobi kontaktide vähendamist ja distantsi hoidmist asendama. Mask on vaid üks ja parimal juhul mõõdukalt tõhus osa viiruse leviku tõkestamiseks vajalikus komplektis. Kandke rahvarohketes kohtades maski, aga hoidke ka distantsi või veel parem – vältige rahvarohkeid kohti üldse. Kui peate poodi või apteeki minema, minge üksi, mitte mitmekesi.

Kaubanduskeskuste lahti jäämine annab osale inimestele siiski motiivi käia tungiva vajaduseta suhteliselt rahvarohketes kohtades. Keskuste wifi kinnikeeramine on nende peletamiseks naljanumber. Mis oleks, kui sulgeks peale wifi osalt ka kaubanduskeskuste ja ehituspoodide parklad?

Erinevalt mitmest meist muidu rangemate piirangutega riigist otsustas Eesti ka koolid kuuks ajaks distantsõppele saata. Laste haridusele vähema kahju tegemiseks on tegelikult olemas ka nädalane mänguruum: aprilli lõpu koolivaheaeg. Tooks selle ettepoole – märtsi või aprilli algusse?

Vastutustundele rõhudes ei tohi valitsus mööda vaadata ettevõtjate ja töötajate majanduslikest võimalustest oma tegevust ajutiselt piirata. Hüvitistest ja toetustest pole valitsus olnud sama varmas rääkima kui piirangutest ja vastutustundest. See viga tuleb alanud nädalal kiiresti ja koonerdamata parandada, sest tegemist on ikkagi suurimate piirangutega pärast mullukevadist eriolukorda.