Praegune aeg meenutab mõneti eelmist kevadet. Nüüd on piirangud kehtestatud küll ainult kuuks ajaks ja toonastest märksa kitsamad, aga ei saa välistada, et vaja läheb nii nende paari-kolme kuuni pikendamist kui ka laiendamist.

Sellises olukorras ei tohi Kaja Kallase valitsus kitsi olla, vaid peab piirangutega majanduslikult pihta saavaid ettevõtteid toetama, et nad enne tunnelist välja jõudmist ei kooleks. Suvi ja sügis, kui koroonaolukord läheb palju paremaks – nagu peaaegu kõik usuvad ja loodavad –, ei kulu siis pankrotipesade vara ja võlgade kokku lugemisele, vaid ettevõtjad saavad hakata raha teenima, haavu parandama ja makse maksma.

Kuna piirangud on seekord kitsamad ja pihta saanud sektorid tõmbasid end mullu ka ise kokku, pole nüüd vaja nii kulukat majanduse toetamise paketti, kui oli eelmine. Samuti saab õppida eelmise valitsuse majanduspaketi vigadest.

Kindel teadmine, et valitsus ei jäta koroonapiirangute tõttu kannatavaid ettevõtjaid hätta, avaldaks majandusele head mõju ka kaude: vähem pikaajalisi investeeringuid ja plaane pannakse pausile, sest pikas vaates on kolm kuud kõigest viiv.

Praegu on aeg majandust toetada. Toetamise vajadust saab hakata vähendama eduka vaktsineerimisega.

Majanduse toetamise vajadust saaks tublisti vähendada Eesti elanike kiire vaktsineerimisega. Tervise- ja tööminister Tanel Kiik, saage aru, et vaktsineerimise praegune kulg ei anna kindlust, et tervishoiusüsteem saab sellega hakkama nii hästi kui vaja. Juba praeguste väikeste vaktsiinimahtude puhul süsteem lonkab.

Peale otsese korraldusliku külje on aeg läbi mõelda seegi, kuidas anda lisavabadusi vaktsineerimiskuuri läbinutele ja haiguse läbipõdenutele. See jõudsalt suurenev inimrühm saaks aidata kultuuri- ja meelelahutusasutustel elus püsida. Ühtlasi oleks see inimestele tugev stiimul ennast esimesel võimalusel vaktsineerida.

Peaminister Kaja Kallas, praegu pole veel aeg eelarvetasakaalust mõelda. On aeg majandust riigi poolt toetada. Toetamise vajadust saab vähendada eduka vaktsineerimisega.