Nende seas oli ka ühe Läti nakkushaigla abitöötaja Marina, kelle videod olid kogunud sotsiaalmeedias miljoneid vaatamisi.

Läti uurimisasutused hakkasid juhtumit lahendama põneva juriidilise loogikaga.

Kuna meditsiinitöötaja väljamõeldised ning sellest tingitud segadus tekitab otsese ohu inimeste tervisele ning on suunatud pandeemilise olukorra lahendamise takistamisele, otsustati esitada valeinfo levitajatele kahtlustus huligaanitsemist kirjeldava karistusseadustiku paragrahvi järgi.

Koos Marinaga vahistati toona ka Valentin Jeremejev, kes aitas naisel valeinfot levitada enda sotsiaalmeediakanalites ning kelle organisatsioon Tautas Varas Fronte (tõlge: inimeste võimu front) tegeleb protestiaktsioonide korraldamise ja valeinfo levitamisega sotsiaalmeedias, kuigi kohus on Jeremejevi organisatsioonil sellise tegevuse keelanud.

Nüüd on Eesti vandenõuteoreetikud ühe kurikuulsa Marina video eesti keelde tõlkinud ning see on levinud paarikümne tuhande eestlase Facebooki uudistevoogu.

Mida väidetakse?


Marina keskendub konkreetses 22-minutilises eesti keelde tõlgitud videos COVID-19 vastu mõeldud meetmete ravimid, vaktsiinid ja maskid laimamisele.

Näiteks arvustab ta videos ravimit Nimedex. Nimedex (kaubamärk ravimile mitmes riigis, sealhulgas Lätis, mille üldisem nimetus on nimesuliid) on suhteliselt tavaline ja levinud põletikuvastane ravim. Meditsiinitöötaja Marina väidab, et ravimit kasutatakse selleks, et inimeste jäsemed muutuks lõdvaks, mille järel saab inimesi hingamisaparaatide külge aheldada. Sel puudub igasugune arusaadav seos tegelikkusega. Nimesuliidi põletikuvastaste omaduste võidakse seda kasutada COVID patsientide puhul palaviku ja lihasvalude leevendamiseks. Mõistagi on sellised sümptomid levinud ka muude haigustega, mistõttu ei ole tegu jäigalt COVID-19 ravimiga. Euroopa Komisjon on nimetanud ravimi efektiivseks ja ohutuks, kuid ei soovita seda kasutada ortroosi raviks.

Samuti väidab Marina tõlgitud videos, et vaktsiini manustamise järel kaotavad inimesed liikumisvõime ning inimesed hakkavad kõndimise asemel roomama. Sellist halvavat kõrvaltoimet ei ole seni Eestis süstitud 80 000 doosi järel täheldatud ning avalikult pole võimalik leida sellele väitele tõsiseltvõetavat kinnitust ka rahvusvaheliselt (seda valeväidet levitavad ekslike järelduste tõttu vaktsiinivastased ka välismaal), kuigi siinkohal on juttu juba miljonitest doosidest.

Marina kirjeldab, et maski kandmisel hingab inimene sisse oma “organismi jääke”, mis on ohtlik. See on eksiarvamus. Tuletagem meelde, et maskid ei mõjuta meie loomulikku hingamisprotsessi, sest on hapniku ning süsihappegaasi osakesed on piisavalt väikesed, et pääseksid maskikiudude vahelt läbi. Oleme selle kohta avaldanud väga põhjalikke faktikontrolle (1, 2, 3), kuhu oleme näiteks linkinud arvukaid teadustöid, mis muuhulgas kinnitavad maski kasutegureid pandeemilises olukorras.

Kuna video ja selle levitamine on Lätis kaasa toonud kriminaaluurimise, mille osaks on ohtliku valeinfo levitamine; videos levitatavad väited on mitmel juhul faktiliselt valed ning suisa viha ja hirmu õhutavad (“teie lapsi tapetakse!”), on tegemist ohtliku valeinfoga, mille määrame Facebookis valeinfo märkega.

Otsus: väited selles videos on valed.