Täpsema info saamiseni vaktsineerimise peatamine võiks kõlada enesestmõistetavana. On ju tegemist vaktsiinidega, mis valmisid rekordkiirusel ja lubati turule kiiremini arvestusega, et osa kõrvalmõjusid ilmneb hiljem ja siis saab juba vaktsineerimise käigus reageerida.

Paraku ei näi seni kõlanud põhjendused kuuluvat teaduse, vaid poliitika valda. Nii maailma tervishoiuorganisatsioon (WHO) kui ka Euroopa ravimiamet (EMA) kinnitavad, et pole leidnud põhjuslikku seost vaktsiinide ja trombide vahel. Jah, neid seoseid uuritakse edasi ja järgmised tulemused peaksid juba homme teatavaks saama, aga praegu näib, et pigem said trombi patsiendid, kes saanuks selle oma tervisliku seisundi tõttu niikuinii. Teisisõnu: pärast vaktsiinisüsti surma saabumine ei tähenda, et surma põhjustas vaktsiin.

Vaktsineerimisprogrammide peatamine on kurb näide ebateaduse otsesest ohust inimeste tervisele.

Valitsuste järskude reaktsioonide põhjuseid tuleb otsida samast, kust vaktsiinihirmu puhul üldse: valeinfoga segatud ebatõdede maailmast. Paljude riikide poliitikud on mures vaktsiinivastaste kõlava hääle (ja võib-olla ka enda toetuse) pärast. Seetõttu võib tunduda kasulikuna demonstreerida oma ülimat ettevaatlikkust. Kuid efekt kujuneb ilmselt vastupidiseks. Skeptikute jaoks on nüüd ka valitsused saatnud välja sõnumi, justkui kätkeks koroona vastu vaktsineerimine endas tavapärastest kõrvalmõjudest suuremat ohtu. See on seniste teadmiste valguses täiesti vale. Ent tagajärg on kaotatud inimelud.

Vähemalt jäi Eesti praegu tõenduspõhisele otsustamisele truuks.