Ka selle nädala põhiteemaks oli koroona ja vaktsineerimine ning valitsuse hakkamasaamine. Otsa tegi lahti Lasnamäe linnaosavanem Vladimir Svet, kes süüdistas oma poliitilisi oponente lasnamäelaste stigmatiseerimises (loe siit). Kommentaariumis leidus selle kohta valdavalt siiski Sveti omast teistsuguseid arvamusi ja seletusi.

Arvamus:

„Võib-olla peaks linnaosa vanem ise inimestele selgitama Eestis kehtestatud nõudeid, maskide kandmist vajalikkust ja distantsi hoidmise nõuet. Praegu on kõigil raske ja ei maksa arvata, et see on teiste pealinnlaste kohus.”

Letosvet:

„Sveti jutt meenutab natuke seda kuidas läänemaades lennatakse igale poole peale rassismisüüdistustega al a „see on sest, et olen must”. Lasnamäel elavad täna nii eestlased kui ka venelased ja russofoobiat Lasnamäe elanike suhtes ei maksa tikutulega otsida. Loomulikult on eestlaste ja eesti poliitikute hulgas russofoobe, aga see pole antud juhul teema.

Elan ka ise Lasnamäe kandis ja suhtlen palju nende arstide ja õdedega, kes sealsete inimestega palju kokku puutuvad igapäevaselt. Ja nemad tunnistavad, et kui eestlased ise helistavad ja tahavad vaktsineerida, siis vene prouad ei taha, neid hirmutavad ka nende sugulased, kes elavad samuti Venemaa inforuumis ja erinevates kommentaariumites, kus levivad jutud lääne mürgisüstidest ja laibamägedest.

Iseenesest on tekkinud ajalooline võimalus: kui muidu on keskerakondlased mööda kurki saanud, et on maksumaksja rahva ees roninud ennast PBK-sse kiitma, siis praegusel juhul on see lausa vajalik, et Svet ise, Kõlvart, Toom, Korb, Jufereva, Ivanova, Stalnuhhin ja teised läheksid eetrisse ning teataksid, et jutud mida levitavad Venemaa riigikanalid ning mis ringlevad venekeelsetes kommentaariumites lääne vaktsiinide kohta on valed, Sputniku Eestisse lähimatel aastatel ei tule kuna tootmine on liiga väike ning kutsuksid üles oma valijaid vaktsineerima kuna see päästab elusid eelkõige vanusegrupis 65+.”

Tegelikult:

„Mitte "Lasnamäe kõrge haigestumise põhjused ulatuvad aastatepikkusse suhtumisse sellesse piirkonda, selle elanikesse" vaid "Lasnamäe kõrge haigestumise põhjused ulatuvad selle piirkonna elanike aastatepikkusse suhtumisse Eesti Vabariiki".”

kkk:

„Just, hr. Svet, mina ei ole diivanil istuv ekspert, olen Lasnamäel kauplustes käiv ekspert ja Lasnamäe bussidega sõitev ekspert ning näen, et kolmandik teie valijaid ei kanna maske või on see lõua otsas, nina väljas. See ei sisalda mulle ei usaldust ega kindlusetunnet. Mis toetust te tahate, et ma lasnamäekatele osutaks? Maski-mittekandmise-toetust? Ei osuta! Teie juhtimisel jõudsite muuta Lasnamäe üleüldise põlguse objektiks. Täiesti teenitult. Keegi ei taha hapnikumaski alla lämbuma sattuda. Lööge oma linnaosas kord majja ja saate usaldust ja toetust.”

Nõus:

„Eelkõige tuleb näpuga näidata Keskerakonna aastatepikkuse poliitika peale, keda ei huvitanud integratsioon vaid valimisvõit pealinnas. Söögu nüüd oma suppi. Aga ei nad söö, süüdistavad vaid teisi ja kerjavad kaastunnet ning mõistmist.”

Teisipäev, 23. märts

Viimased nädalad ja kuud on toonud eesti spordisõpradele halbu uudiseid: doping, skandaalid ning kohad võistlusprotokolli lõpus. Viimane nädalavahetus tõi tibakese palsamit, kui vigursuusataja Henry Sildaru noppis oma esimesed medalid juuniorite maailmameistrivõistlustelt. Kuid alanud nädalal läks kõik vanaviisi: selgus, et MM-i valikturniiri mängudeks valmistuva Eesti jalgpallikoondise mängijad eesotsas treener Häberliga peavad jääma koju ja võimaluse Eestit esindada saavad need, kes sellest päev varem poleks undki näinud (loe siit). Kommenteerijate hulgas oli nii neid, kes soovitasid püssi põõsasse visata kui ka neid, kes soovitasid Monty Pythoni kombel elu helgemat külge vaadata.

Pohlaku vest:

„Olgem ausad: viimastel aastatel on eesti jalgpallikoondis oma põhikoosseisus olnud võimeline kaotama kõigile, kaasaarvatud Pihkva jalututele dessantnikutele. Jah, tõsi, 1990ndatel ja 2000ndatel meie mehed jäid vastastele tohutult alla oskustes, kuid hüvitasid selle võitlusvaimuga. Isegi Luis Figo ja Rui Costa vastu mindi nii, et ninast veri väljas. Jah, tulid kolme-ning neljaväravalised kaotused, kuid mitte 8:0 Saksamaale, 8:1 Belgiale, 7:0 Portugalile jne. nagu viimastel aastatel.

See, et Poola läheb B-või isegi C-koosseis võib Eesti jalgpallile olla isegi kasulikum kui sõita põhimeestega Poola ja saada seal tšehhidelt 0:2 või 0:3 lakki tavapärase mannetu mänguga. Võimaluse ennast uuele treenerile näidata ja tõestada saavad tsükli alguses mehed, kellel muidu poleks asja isegi varumeestepingile. Muidugi on sellel põhjused, mitmed on veel liiga noored, osadel ei olegi taset ja selliseid oskusi nagu esimese valiku meestel, aga jälle- kui sellest koosseisust peaks tulema kas või üks või kaks meest, kes tõestavad, et nad on väärt kohta koosseisus ja väärt võimalust ning ripuvad vastasel hammastega küljes nagu Raio Piiroja või Andrei Stepanov parematel päevadel, siis näitab see, et kuskil tunneli lõpus paistab valgus ja siis pole ka tähtis kas Lodzist tullaks 0:4 või 0:5 kaotusega.”

Serks:

„Eesti "taset" näitab see, et klubijalgpalli UEFA edetabelis ollakse 53-ndal kohal(kokku 55 riiki).Palju meil on mängijaid kes mängivad klubides kes kuskil eurosarjades kuhugi jõuavad? Tšehhidel on vähemalt üks klubi Euroliiga veerandfinaali jõudnud.Ja siis midagi loota nende vastu oma kohaliku liiga mängijatega?”

to mr regan:

„Põhimeestega on samuti tšehhisaun garakteeritud. Vahet pole kes mängivad.”

Hubert:

„Uskumatu, mis toimub! Need mehed veel näitavad head mängu, seda ka Tsehhi vastu. Martin ja Janno treeneripingil see on praeguses olukorras midagi väga ootamatut, edu neilegi.”

Kolmapäev, 24. märts

Lisaks pisikesele nägelemisele, mis Eestis koroonakriisi saadab, tuleb iga päevaga ka traagilisi uudiseid. Sel nädalal sai ühiskond teada Halliste hooldekodus toimuvast, kus väidetavalt töötajad agiteerivad hoolealuseid vaktsiinist loobuma ja kus lühikese ajaga suri kolm Mulgi Häärberi elanikku. Sellele pühendas Eesti Päevaleht ka oma kolmapäevase juhtkirja, milles muuhulgas soovitati pandeemia järel ülevaadata praegune hoolekandesüsteem. Kommentaariumis leidus nagu alati selle kohta igasuguseid arvamusi.

Teateid süvariigist:

„Iseenesest pole Eestis, kus hooldekodud on eraettevõtted ärilises mõttes hooldekodu töötajate poolt just rentaabel tegevus agiteerida vanainimesi vaktsiini vastu. Nemad peaksid olema ikka huvitatud sellest, et nende kliendid võimalikult kaua elaksid ning konto peale piiks-piiks tuleks.”

mati:

„Tegu pole ju üksikjuhtumiga, tüüpnäide. Sama seis on enamuses hooldekodudes. Vanurid mädanevad oma roojas , mähet vahetatakse 2 korda päevas, juua ei anta, huultes on lõhed sees mis veritsevad, suvel tõuseb tempetatuur 36 kraadini, voodis on kile all, lamatised, sõna otseses mõttes inimene tilgub voodist põrandale, verine vedelik tõmmatakse lapiga ära ja elu on edasi lill. Vanurid on kogu aeg kangete rahustite ja uinutite mõju all, nad ei jaga ööd ega mütsi. Ja selle kõige ebainimliku kohtlemise eest küsitakse 800 euri.

Hooldajatele ja pesupesijatele makstakse väga närust palka, samas MTÜ juhatuse liikmed maksavad endale jõulupreemiateks tuhandeid ja käivad selle raha eest väljamaa reisil või maksavad kalli auto liisingut. See on julm ja jälk mis toimub.Inimesee suretamine on tasuv äri. Raha ei haise! Kullaauk, ega Rosimannus muidu hooldekodusid kokku osta.”

O:

„Aastaid on ühesugune jutt. Saagu lõpuks aru, et kõiki ootab ees vananemine. Tahate nii surra? Vastik! Veelkord, tehke korterelamuid vanainimestele. Linnades on küll tühje maju. Inimesed elaksid omal jõul väikese toega veel aastaid. Silm on peal, abi lähedal. Kes tahavad oma koju jääda, siis käiakse neid abistamas. Voodihaigeid hooldatakse korralikult. Tekitatakse tööd lihtsustav aparatuur ja tõstetakse hooldajate palka. Mingi osa tuleb riigil kinni maksta. Kontroll on kogu aeg kukil. Lõpuks on see ju ikkagi inimeste elu. Kunagi säravad ja töökad inimesed vaibuvad. Mis mõttes selline lõpp? Alatu ja ilge!!!!”

Kaari:

„Kala hakkab mädanema peast, süüdi on eelkõige juhtkond. Hooldajad on kõigest töötajad, kes teevad nii palju või vähe kui neilt nõutakse. Kontrolli ja karistusi tuleb karmistada!”

Neljapäev, 25. märts

Paralleelselt koroonakriisiga jätkub ka mudamaadlus eesti poliitikas. Kord Vestmann all ja Piibeleht peal, siis jälle Piibeleht all ja Vestmann peal... Arvamusportaalis ilmus EKRE esimehe Martin Helme lugu, milles ta heitis ette peaminister Kaja Kallasele seda, et viimane üritab kõike halba eelmise valitsuse kaela ajada. Kommentaariumisse ilmusid selle peale parteilised kommentaatorid ja verbaalselt löödi nina veriseks nii Helmel kui ka Kallasel. Aga leidus ka teistsuguseid arvamusi.

Lähtru mõisa moonamees:

„Ega see jutt siin möllu löövatele parteilastele ja Paldiski mnt. patsientidele ei meeldi, aga kvalitatiivselt pole suurt vahet kas peaministriks oleks praegu Helme või Kallas. Vastupidi, tegelikult on nende kahe vahel hämmastavalt palju sarnasusi: Kallasel ei edenenud karjäär jurisprudentsis, Martinil kohvikupidaja ja kirjastajana, mõlemad võlgnevad kõrge lennu poliitikas paljus oma isadele, Kallastel on häärber Kolga-Aablas, Helmetel Lähtrus, Kallas tudeerib Žižekit, Martinil on suured teadmised Bilderbergi grupist, süvariigist ja muust sarnasest ebaolulisest jamast.

Valija jaoks on muidugi oluline moment võrrelda praegust eelmisega, aga pole palju midagi võrrelda, sest eelmine valitsus mökutas niisama ja ajas näost mingit iba välja. Nüüd on Kajal kõik eeldused kaks aastat mökutada, sest latt pole kõrgel. Aga valimistele lähevad nii Kaja kui Martin nii, et räägivad suure suuga kuidas nad isiklikult eesti rahva surmasuust päästsid.”

Laulupeo:

„Kas see normaalse inimese mõtlemine, kui Isamaa peasekretär Priit Sibul kirjutab: "Minu suvi ei jää ära! Näri muru Kaja Kallas!".

Mis skisofreeniline uskumine see on, et Kaja Kallas saab Sibula suve ära võtta???
Kallas ütles ju, et kui me nüüd kõik ennast kokku ei võta, siis olema ka suvel lukus ja kas see siis pole nii?”

1.:

„@Laulupeo Sibul ei saa ju retoorikas Helmele alla jääda - kaklus juba tulevaste häälte pärast käimas.

Olukorras, kus RE+KE contra EKRE+Isamaa ning nende vahel sotsid kui väljaheide jääaugus, ei uju ega upu kah, Isamaal ainuke võimalus ellu jääda on EKRE-lt vähegi mõistlik valija noppida.”

Reede, 26. märts

Kas tunneli lõpus paistab siiski valgus? Reoveeuuringud aitavad ette ennustada liikumisi koroonarindel ning uued andmed avalikustatakse Tartu Ülikooli teadlaste poolt neljapäeviti. Kui viimastel nädalatel on ennustatud proovide põhjal tõusutrendi, siis sel nädalal on ometi märgid vastupidisest (loe siit). Kommenteerijad võtsid selle uudise vastu positiivselt.

sauna ants:

„Tundub, et see kevad on kordus eelmise aasta omast, selle vahega, et inimesed pole enam paaniliselt hirmul ja ei oota viimsetpäeva. Sellest ka oluliselt kõrgemad näitajad. Arvata võib, et pooles aprillis hakkab järele andma ning mai keskpaigaks on rahu majas. Selle aja jooksul tuleb süstaldele kuuma anda ning saab sügise jälle eluga edasi minna kui Hiinast uut viirust ei tule, mille pärast järgmised kaks aastat pampersites istuma peame.”