Aga muidu... Enam-vähem iga samm, mida möödalaskmiste silumiseks tehti, ajas asja hullemaks.

Laupäeval sai mõnda aega vaktsiinisüsti põhimõtteliselt iga soovija, kes kohale tuli – olgugi et ametlikud teated väitsid endiselt, et talgud on mõeldud 1961. aastal ja enne seda sündinutele. Sõna levis, tekitades suuri järjekordi, millest praegusel ajal peaks hoiduma. Teisalt: pühadeajaks tööle aetud meedikud said vähemalt rakendust.

Ent pühapäevaks keerati talgud teise kraavi, kui jõuliselt kuulutati, et pärast 1961. aastat sündinud pole praegu vaktsineerima oodatud. Pealegi – AstraZeneca vaktsiini kasutamine polevat uuemate juhiste järgi alla 60-aastastel soovitatav (kuigi alles hiljuti oli vaktsineerimispoliitika täpselt vastupidine). Tagajärg: tühjad vaktsineerimiskeskused. Kardetavasti jääb AstraZeneca asjus kõlav eksperdiarvamuste kakofoonia vaktsineerimise tempot edaspidigi negatiivselt mõjutama.

Koroona vastu vaktsineerimine on nii keeruline ja tähtis ülesanne, et vajab ainult sellega tegelevat riigi tasemel tiimi ja vastutajat.

Edaspidi tuleb meeles pidada, et elude päästmise ja haiglate koormuse vähendamise mõttes on üle 65-aastastele läinud vaktsiinidooside efekt kolm-neli korda suurem kui 50–64-aastaste puhul. Noorematega võrreldes on vahe veelgi suurem. See tähendab, et eapiiri näiteks viie või kümne aasta võrra ametlikult allapoole toomine olnuks mõistlik otsus, kui oli näha, et 65-aastased ja vanemad kõiki aegu ei täida.

Selle, et nädalavahetusel ei süstitud kõiki käepärast olnud doose, võib andeks anda, kui vaktsineerimise korraldajad said nüüd selgeks, kuidas sihtgrupini jõuda, ja toimetavad vaktsiini nendeni juba alanud nädala jooksul. Vaevalt on kõik eakad, kes tahavad, ennast juba vaktsineerida lasknud. Näites Soomes oli 70–79-aastastest üleeilseks vaktsineeritud 48%, Poolas 44%, Eestis ainult 36%.

Oleme varem öelnud, et koroona vastu vaktsineerimine on nii keeruline ja tähtis ülesanne, et vajab ainult sellega tegelevat riigi tasemel tiimi ja vastutajat. Möödunud nädalavahetus kinnitas seda. Tanel Kiigest, kellel on ministrina muidki ülesandeid, ei piisa.