Nädal hakkas pihta sellega, et arutati taas EKRE isa-poja paarisrakendi, vanema poole, Mart Helme, väljaütlemist, et Eesti peaks kiiremas korras lahkuma Euroopa Liidust (loe siit). Keskerakonda kuuluv talvise abielusõja üks väljapaistvamaid kujusid, parlamendisaadik Imre Sooäär leidis selle peale, et Helme selliseid ütlemisi oleks targem ignoreerida. Kuid juba oli hilja, kommentaariumi kogunesid lisaks teistele ka parteilised kommentaatorid ja verbaalselt löödi ninast veri välja nii Helmel kui ka Sooäärel.

tori konservatiivist hobune:

„Lähtru krahvid unustavad, et EKRE inimesed võlgnevad tänu oma isikliku edu eest Euroliidule. Henn oleks töötu kunstnik, Martin püüaks ikka edutult jätsu-baari teha, Monika oleks lihtsalt mõisaproua ja Jaak töötaks veel Tallinkis kui ei saaks päevad läbi vigiseda Eestit ähvardavatest miljonitest migrantidest ja homodest, kes liberaalide mahitusel voodis ja kapis hirmsasti möllu teevad.”

nojah:

„EKRE on juba hullem kui venemeelseks peetud Savisaar-isegi omaaegne Keskerakonna batka ei rääkinud kunagi Euroopa Liidust väljumisest. Kui me lahkume Euroopa Liidust, siis suureneb Eestis Moskva mõju. Arvestades kui palju on EKREs Rahvaliidu kolhoosi esimehi -siis pole midagi imestada et EKREs tuntakse nostalgiat Moskva järele, kus sai Vana Tallinna eest kolhooside jaoks Venemaa tavaari.”

eee:

„ Esiteks Euroopa Liit ei taga kuidagi Eesti julgeolekut Vene rünnaku puhul , selleks on NATO. Teiseks meile ei kuku taeva kaela kui me EL-ist lahkuks ja me ei sattuks automaatselt Vene mõju alla. Lisaks EL-i poliitika suruda Eestile peale moslemi ja aafrika migrante pole kuidagi parem Nõukogude ajal toimunud venestamisest.”

Teisipäev, 13. aprill

Märts ja aprill on see aeg, kui eesti inimesed näpud nö. mullaseks teevad ja paljudele on see ka remondi tegemise aeg. See aasta tuli kevad, aga koos pandeemia uue lainega teisiti ja valitsuse määrusel on märtsi teisest nädalast olnud suletud nii ehitus-kui aiapoed. Teisipäevases juhtkirjas tegi EPL toimetus ettepaneku alates 26. aprillist need avada. Kommenteerijad olid üldiselt sama meelt.

sammalhabe:

„Mõistlik jutt suurtes aiandi ja ehituspoodides on võimalik inimesi mõistlikult hajutada kui kaupmees liiga ahneks ei lähe.”

Rumal või mitte:

„Aga kui politseid huvitaks inimeste tervis (miks nad muidu rahumeelsel meeleavaldusel märulipolitseiga viibib?), siis ehituspoodide väljastuspunktides, Omniva postkontorid on ikka väga suure kogunemisega (rivi oli eile Bauhausi väljastuspunktis 40 inimest). Kui ehituspoed oleksid lahti, siis nii mõnigi meeleavaldaja oleks kodus remontimas või suvilas istutamas.”

Miks:

„Miks toidupood võib müüa kõiki maailma kaupu? Ehituskauplused ja aianduspoed ei või oma väga konkreetset kaupa müüa? Depo pandi kinni, kui toitu müüs. Aga Selver vôib kõike müüa. Miks tehakse vahet ja pärsitakse majandust?
Kas teadusnõukoda pole toidupoodides käinud? Seal pole vôimalik isegi mitte ringi keerata, sest inimesed on üksteise kõrval, sest ruumi pole!!!”

Komapäev, 14. aprill

Käesoleva nädala esimeses pooles räägiti palju Toompea meeleavaldustest ning politsei reageeringust nendele. Sellele pühendas ka EPL oma kesknädalase juhtkirja, milles soovitati politseil jõuvõtetest loobud. Kommentaariumis leidus selle kohta igasuguseid mõtteid.

paris on alasti:

„EPL juhtkirjanikud otsustagu ära mida nad täpselt tahavad- mingites juhtkirjades nõutakse, et riik paneks täie rauaga ja nüüd kui politsei nõuab meeleavaldajatelt paneemia aja nõuete täitmist avalikus ruumis, siis on kõik „paha-paha”. Ei eksisteeri mingit järjepidavust EPL-i nõudmistes, kukub välja nagu Prostokvašino multikas kus vanematele linna kirja kirjutatakse kollektiivselt. Peale selle tundub, et EPL juhtkirjanikud päris ei tea mida nad räägivad kirjutades „politsei järsust reaktsioonist”.

Rasmus:

„Tõepoolest, meil on vaba maa ja ka sõna on vaba. (President ise ütles). Meil peab seega olema ka õigus oma vabadusi kasutada. Kui lähen seaduslikus kohas üle tänava, peab mul olema õigus autodest mitte välja teha ega pea vaatama alul paremale ja seejärel vasakule ega pea kapuutsi peast ära võtma. Kui tahan kedagi koroonaga nakatada, peab mul see õigus olema ja siis muidugi ka õigus mask nurka visata. Politsei olgu vagusi. Elagu vaba Eesti!”

A:

„Wtf, Päevaleht?
Aeleme koroonaajal ddnonstratiivselt üksteisel kukil, arvame, et meile mingil põhjusel ei kehti reeglid, mis teistele kehtivad, ja eeldame, et riik ei kavatsegi midagi ette võtta? Ei, aitäh!”

kodanik 321:

„Ilmselge, et riigijuhtide tegevus ja rakendatud karmid piirangud on olnud suunatud sageli valesti, aga kiusanud ühiskonda, andes samas liiga aeglast efekti ja tappes sadu süüta inimesi. On tehtud hulk ränki vigu juba alates eelmisest sügisest ja jätkates märtsist. Näiteks ebakonkreetne kommunikatsioon, maskide kandmise õiguslik segadus ja lõpuks poodide lihtlabane sulgemine jms. Tulevik näitab meile, kes otsustas/ei otsustanud mida ja kui õigesti. Uurimismaterjali on doktoritöödeks ja dok-seriaalideks.

Tuleks aga arvestada, et need linnavahel räusanud ja politseinikke ning meditsiinitöötajaid alavääristanud ja mõnitanud tegelased ei ole erilist haletsemist väärt... Iga vähegi normaalne mõtlev inimene, kes on agaramalt kaagutavate aktivistide Facebooki salvestisi vaadanud ja kontosid kerinud, mõistab, et tegemist ei ole mitte mingite "vabadusvõitlejatega", vaid lihtsakoeliste anarhistidega ja nö ise-usklike või ego-usklikega (rahvakeel ka lamemaalased). Mingi väendamise, pleegitusvedeliku ja pagan teab, mis sousti ärimisest lihtsameelsetelt tulu teenijad, kes on iseendale loonud "kõrgema" alternatiivmaailma.

"Vabadusvõitlejate" suur mure pole mitte "politseiriik" ega demokraatia, vaid pandeemia eitamine. Nad lihtsalt pelgavad, et vastavatele piirangutele avaliku sülitamise peale (mida nad linna vahel ju tegid!) võidaksegi nüüd viimaks rakendada ka nendesugustele egotajatele võimalikke reaalseid vastumeetmeid. Seni on nad saanud seoses valitsuse saamatusega piirangutest lihtsalt ära viilida. Samal ajal, kui enamus normaalseid inimesi on juhiseid korralikult jälginud, kannatanud ja sellega riiki normaalsuse suunas tagasi aidanud.

Aga millegipärast on pärast nädalavahetusel politsei poolt tehtud väikest demonstratsiooni ja ninameestega suhtlemist see seltskond natuke tagasi tõmmanud. Ehk jäigi osa grupikallistajaid juba koroonasse ja on koos sadade teistega aparaatide all? Meenutame, et Norras surigi hiljuti suurim pandeemiaeitaja ja valeinfo generaator ise koroonaviirusse! Usutavasti tabab sama saatus ka mitmeid neid lillelapsi, kui nad nii jätkavad...”

Neljapäev, 15. aprill

Neljapäeval tekitas elevust riigikogu liige Tarmo Kruusimäe (Isamaa), kes sattus riigikogu keskkonnakomisjoni algatatud arutelu kliimaneutraalsuse otseülekandel kaadrisse kodus voodis voodi peal e-sigaretti pahvides ja muusikat kuulates (loe siit). Kommenteerijad jagunesid selles osas kahte: oli neid, kes avaldasid saadiku tegevuse suhtes suurt nördimust ning meelepaha ja need, kes leidsid, et selliseid asju kaugtööl olles ikka juhtub.

Hääl Armastuse Saalist:

„Aga milles küss? Sellised me näemegi välja pandeemia aegadel kodus kaugtööd tehes. Selle pärast ma ei mõista seda püha viha, mille pärast siin mõned põlema läksid ja juukseid peast katkuvad. Kogu video põhjal jäid lahtiseks vaid kaks küsimust. Esiteks, küsimus Kojamehe trussikute kohta jäi lahtiseks ja teiseks miks elab riigikogu liige nagu kodutu trepi all, pikutades kulunud voodipesuga vanal ja viletsal voodil. Saatke Kruusimäele kähku mõni virtin koos viimase IKEA kataloogiga kodu sisustama!”

daxof1key0r6z1:

„Eesti riik on nii Tarmo moodi...”

Crichton:

„Riigikogujad on üleüldse kõige mõttetumad tegelinskid - kasu pole neist karvavõrdki. Lausa hää, et nad suurt midagi ei tee sest kui nad teevad, on sellest ainult sulaselget kahju.”

kapusta:

„Eks see on peast lihtsatele selline "paha-paha-kole-kole" asi, millest kommenteerijate mõistusenatuke suudab üle käia. Ei tea kas riigikogulane näiteks nätsu tohib närida või pikki juukseid ja alt laienevaid pükse kanda?”

eid_15bffc3be9771:

„Kruusimäe esinemisi Riigikogus on alati meeldiv nii vaadata kui kuulata, näeb alati välja šikk ja viisakas ja jutt on arukam kui enamusel. Sellisel vaikival sõnavõtul on absoluutselt kindlasti mingi temapoolne sõnum, kahjuks mina hetkel seda konteksti ei mõista, aga loodetavasti mõni targem toob selle kuskil välja.”

Pilves:

„No üldse ei saa aru,milles problerm? Kui ma olen oma kodus,siis kas olen voodis või laua all. Ja miks ei või suitsetada,oma kodus? Kas tõesti siin kribajad arvavad et teiste parteide kodus sitsijad istuvad triiksärgis ja kikilipsuga. Ja kui pildil nii ongi, siis võibolla neil jällegi trussikuid pole. Peab ikka ullike olema,kui ette kujutada,et vanaproua Eenmaa istub 12 tundi arvutis ja ajab asju. Enamus laseb loha, lülitab arvuti sisse, et kohalolek kirja panna. Kõik.”

eid_1504989a92b2d5:

„Mina maksan pensionist tulumaksu et herr kojamees saaks rahva raha eest voodis lebotada, TÖÖAJAL!”

Reede, 16. aprill

Eestis on metsa-teema viimaste aastatega muutunud aina aktuaalsemaks. Sel muidu põllumajanduse ja maaeluga seonduval teemal ilmus reedeses LP-s elupõlise linnamehe, kirjanik Andrus Kivirähu kirjutis, milles võrdles metsa maha raiumist kunstirööviga. Kommentaariumist leidis sel teemal nii neid, kes nõustusid kui ka neid, kes jäid eriarvamusele.

käsnakalle humanitaarpüks:

„Mõttetu ahastamine humanitaaridelt, metsa raiumine on täiesti normaalne protsess ja 1940ndatel ja 1950ndatel istutatud mets ongi jõudnud sellesse staadiumisse kui seda on vaja raiuda.”

eid_156a20d533c044:

„Lollus. Sama mis juurika närijad. Kuidas saab tappa? Loom on loodud selleks, Et inimene teda sööks. Armastan väga loomi. Aga neid kes on karbonaadi, saslõki, kotleti kujul minu laual. Sest olen "hunt", kellest ei tee küülikut, porgandi närijat. Samuti mets. Ei lähe metsa niisama hulkuma, mingeid kooreüraskeid uurima. Vaatan puud ja mõtlen, millise laua, kapi, muu asja temast annab teha. Kasvõi WC paberi, või talvel sooja toa. Kõik see on loodud Jumala poolt inimestele kasutamiseks. Aga tuleb majandada, säästlikult, et jätkuks ka lastele.”

ArdiS:

„Kui Kivirähk tahaks näha puutumatut metsa, siis mingu mõnda kaitsemetsa, seal näeks ta vanadusest või tuulest risti-rästi maha kukkunud puid kõige elurikkuse, satikate, seente jms.
Majandusmets ei ole raamistamiseks, see on vajalik selleks, et ühiskond saaks sealt tarbepuitu.”

heaelu@gmail.com:

„Mina olen Andrusega nõus kuid eelkõige sellepärast, et mille nimel RMK metsad (Eesti rahva metsad) hävitatakse. Mida rahvas saab? Puit müüakse kõige labasemalt palgina maha või müüakse rahvale läbi Narvas põletamise maha. Viimane põhjustab juba terve ahela kannatusi puidu väärindamise sektorile.”