Kordumatu, ebatavaliselt mitmekülgne looja, järjekindel õppija, impulsiivne lavastaja, humoorikas seltskonnahing, kindel kalju oma lähedastele, sõnapidaja kolleegidele, hea söögi ja joogi austaja sõpradele ning lihtsalt andekas Endrik Kerge oma publikule.

Peeter Paan unistas lendamisest, Endrik lendles laval alguses koos oma printsessidega balletis, hiljem draama-, muusikali-, tele- ja ooperilavastajana eesti teatritaevas. „Kapten, palun klaas vett!” Kuulsuse narrus teda ei puudutanud. Inimese elu... Aeg tulla – aeg minna... Vaikuse vallamaja... Täna jääb etendus ära... Viimane sigar... Elu parim puhkus... Kaheksakümmend kaks küünalt...

Ehk ongi surm ainult olemise veel harjumatu väljendus?!

Ago-Endrik Kerge

IN MEMORIAM
„Pisuhänd” valmis 1981. aastal. Fotol peaosalisi mänginud Urmas Kibuspuu (vasakult), Elle Kull, Aarne Üksküla, taamal Jüri Krjukov
8. aprill 1939 – 25. aprill 2021
Näitleja, tantsija ja lavastaja Ago-Endrik Kerge lõpetas 1959. aastal Tallinna koreograafiakooli. Aastatel 1964–1966 õppis ta Viljandi kultuurikoolis ning 1976. aastal lõpetas näitleja ja lavastaja erialal lavakooli legendaarse 7. lennu.
Kerge töötas aastatel 1959–1967 balletisolistina Estonia teatris ja 1967–1969 Leningradi Music Hallis. Seejärel pöördus ta tagasi Estoniasse.
Aastatel 2004–2005 oli Ago-Endrik Kerge riigikogu asendusliige erakonna Res Publica liikmena, saades parlamenti Tõnis Paltsi asemel.
Ago-Endrik Kerge kui lavastaja parimad tööd on valminud Eesti Televisioonis, Vanemuises, Eesti Draamateatris ja ka Soome teatrites. Publiku poolehoiu on võitnud „Pisuhänd” (1981), „Kuulsuse narrid” (1982), „Tabamata ime” (1983) ja Enn Vetemaa filmiloo teemaline „Püha Susanna ehk Meistrite kool” (1984).
Tallinnfilmis valmis Kergel 1985. aastal Pál Ábrahámi kuulsa opereti „Savoy ball” järgi samanimeline mängufilm.
Kerge viimaste rollide seas oli Alma kallim Einar Karmik seriaalis „Õnne 13”. 2019. aastal valminud „Klassikokkutuleku” kolmandas osas mängis ta äia.
Ago-Endrik Kerge oli alates 1983. aastat abielus näitlejanna Elle Kulliga. Esimene abikaasa oli näitleja ja varieteeartist Ülle Ulla, teine abikaasa oli mannekeen Illi Kerge. Kerge oli viie lapse isa.