Üks asi paneb siiski arusaamatuses kukalt sügama. Rahva Tahte asutaja Madis Sütt ütles 2018. aasta sügisel Eesti Päevalehele: „Meiega võivad ühineda ka need inimesed, kes meie vaadetega nõus ei ole.” Kuidas see sobib kokku Helir-Valdor Seedrit toetavate isamaalaste hiljuti sünnitatud põhimõttega, et erakonna maailmavaate, poliitika ja programmi halvustamist peetakse erakonna maine oluliseks kahjustamiseks, mille eest võib välja heita?

Lihtne isamaaline inimene eeldaks, et liidetava erakonna kõigilt liikmetelt küsitakse enne Isamaasse võtmist, kas nad astusid Rahva Tahtesse telefoniloosis osalemiseks või maailmavaatelistel põhjustel. Isamaa tehingule lisab pikantsust seegi, et pealkirja „Rahva tahe” kandis 1940. aastal valminud propagandafilm Eesti NSV Liiduga ühendamisest.

Suurema parteilise karastusega isamaalased ei lase mainitud asjaoludel end häirida, sest uute liikmete kontrollimatu värbamise kaudu sisevõitlust pidada on juba pikka aega olnud IRL-i/Isamaa poliitilise sisekultuuri osa. Enne 2015. aasta erakonna suurkogu võeti Pärnu osakonnas liikmeks hulk kriminaalkurjategijaid. Enne 2012. aasta suurkogu kasutati samalaadseid võtteid IRL-i Jõgevamaa osakonnas. Traditsiooni sünnilugu ulatub koguni 1994. aastasse, kui Ülo Nugise toetajad valmistusid Mart Laari tollase Isamaa esimehe kohalt kukutama.

Armsad isamaalised konservatiivid, kas sisevõitluse nimel suvalisi inimesi erakonda võtta ikka on säilitamist väärt tava?

Konservatiivid, nagu on Isamaas, armastavadki traditsioone, aga armsad isamaalased: kas enne sisevalimisi suvalisi inimesi erakonda värvata ikka on säilitamist väärt tava? Viimase kümmekonna aasta jooksul on Isamaa/IRL korduvalt andnud põhjust kirjutada põhimõtete peenrahaks vahetamisest, sõgedast enesehävitusest jms.

Pärast 2017. aasta kohalikke valimisi kirjutasime: „Kuigi IRL üritab olla sõnades karm, aateline ja äraostmatu, mõjuvad tema teod ikka ja jälle vedelate, poliittehnoloogiliste ja äraostetavatena.” Seeder, kes oli selleks ajaks ainult pool aastat erakonna esimees olnud, pole erakonda muutnud. Seedri tuim reaktsioon juhatuse volituste pikendamise hääletuse võimalikule pettusele – „See ei tee kuidagi hääletust illegaalseks” – näitab, et erakond on veelgi rohkem alla käinud.