Pärast skandaali Venemaa sõjaväeluure (GRU) agentide osalemise pärast Prahas Tšehhi Vrbetice külas asuva relvalao plahvatuses puhkes kõige teravam Vene-Tšehhi diplomaatiline konflikt. Sellele oli ka pühendatud nädala esimene EPL-i juhtkiri, milles nenditi, et rahvusvahelise avalikkuse reaktsioon Venemaa tegevusele jäi taaskord kahvatuks. Kommentaariumis leidus nii neid, kes tundsid Venemaa tegevuse vastu teravat põlgust kui ka neid, kes tundsid Venemaale kaasa.

Aet Süvariik:

„Üldiselt võime öelda, et toimumas on naasmine geopoliitilise realismi juurde - mõned illusioonid, mis eksisteerisid pärast 1989-1991, on minevik. Jah, Ida-ja Kesk-Euroopa on mitme suurema tegija huvide ristumiskoht ja pole midagi imestada. Vene või nõukogude sõdur sisenes meie regiooni territooriumile ajaloo vältel mitu korda ja see talletati venelaste ajaloolisse mällu. See ei pruugi meile siin tingimata meeldida, kuid selle mälu olemasolu ei saa eirata. Kuid kultuurilise mõju osas kaotab Venemaa selgelt läänele. Esiteks seetõttu, et ta ei suuda pakkuda selget ja atraktiivset narratiivi, ja teiseks puhtalt kvantitatiivsetel põhjustel: piisab, kui võrrelda, kui palju Ameerika filme või telesarju saab vaataja aastas vaadata - ja kui palju vene filme.”

kogu loos on üks AGA:

„Mis siis, kui Venemaa osalus plahvatuses on vale ja tavaline Bellingcati pastakast väljaimetud vandenõuteooria? Siis lendavad kõik järeldused kuradile ning Balti riigid on end IoIIiks teinud.”

Teisipäev, 27. aprill

Viimased nädalad on toonud autojuhtidele murettekitavaid sõnumeid, et raha teede hoolduseks pole ja tarvis oleks tõsta makse. TTÜ professor Dago Antov on soovitanud tõsta nii aktsiisi kui ka teisipäevases arvamusloos („Transpordiamet lubas teede remondiks rekordsummat, kuid saime miinimumi. Vajame automaksu!) automaksu. Autojuhtidest kommenteerijatele selline jutt mõistagi ei meeldinud.

Artur Kurk:

„Professor tulgu oma elevandiluutornist alla rahva keskele, aktsiis ja kütus on Eestis juba praegu üle mõistuse kõrge. Vilniuses oli veel nädala hakul diisliliiter 1 euro ja 8 senti. Ise on Antov rääkinud, et ühistransport on Eestis ebaadekvaatne- kuhu edasi kas eesli selga või jala?”

vanaisa:

„Kui tuli mootorikütuse aktsiisi maks vannuti pühalikult, et kõik läheb teede ehituseks ja korrashoiuks. Kas täna läheb pool laekuvast rahast sinna kuhu lubati?”

Irw:

„Mis on kasu kui see raha söödetakse enne valimisi pensionäridele.”

Auto omanik:

„Arvan, et võimsuse pealt kogutav maks on isegi hea mõte. Ehk jääb mõni suurusehulluses tehtud autoost tegemata.”

Jah:

„Professorile ootaks ikka analüüsivõimet, kui siiani pole maksudest rohkemat teede hooldusse jõudnud siis, mis valemiga uus lisamaks peaks teede hooldusesse jõudma. Makse, mida on kehtestatud vajadusega teid korras hoida on ju küllalt, lihtsalt raha ei jõua teedesse, on siis raske sellest aru saada, professor. Normaalne inimene küsiks transpordiametilt, miks teed ei ole korras?”

Sõltumatu vaatleja:

„Härrased on juba unustanud, et automaks on juba kütusehinna sisse keevitatud. Kes rohkem sõidab, maksab rohkem maksu. Topelt maksustamises puudub loogika.”

Kolmapäev, 28. aprill

Kui alles tekitas furoori riigikogu istungi ajal suitsu pahviv ja voodis lebotav Tarmo Kruusimäe, siis Reformierakonna üks frontman’e Jürgen Ligi välgutas sel nädalal Tallinna volikogu istungil kannikaid. Ligi süüdistas tehnilist probleemi. Kommenteerijatele tegi Ligi äpardus palju nalja.

Vana mees maalt:

„Arvan, et ehk tahtis mees nii näidata, mis nüüd eesti riiki ja rahvast ees ootab...??”

Lähtru mõisa hanerasvatrust:

„No Kojamees oli ikka väga viisakas Ligiga võrreldes, vedeles voodis tõmbas suitsu ja kuulas head mussi. Mida järgmiseks? Näeme peldikus poti peal toimetavaid riigikogulasi kui kaugtöö ja karantiin jätkuvad?”

raamatukogu@sisekaitse.ee:

„Kas see tehniline rike millest pealkirjas jutt oli, tekkis seal kuhu Jürgen vaatab?”

Neljapäev, 29. aprill

Sel nädalal jätkus Isamaa erakonna allakäigu Santa Barbara pikkuseks venitatud seriaal uute osadega. Laiem avalikkus kuulis toimekast Tartu ettevõtjast Madis Sütist ning tema kampaaniameister Alina Berebeljuhist, kes erakonnale lühikese ajaga 400 uut patriooti liikmeteks sebisid. Nagu Berebeljuh EPL-i lekkinud videos värvatavale selgitas on selle hinnaks „sott näkku” ning „peale hääletamist võib n...i tõmmata”. See sündmus pani kommentaariumi piltlikult öeldes keema.

saunamees Ants:

„Isamaa saaga on häbiväärne. Praegused erakonna juhtkonna figuurid oleksid nõus kas või kolme peaga tulnukatega võimu nimel kokku lööma. „Hääl siia ja n***i!” võiks olla aga kogu viimase 30. aasta eesti poliitika deviis ja lipukiri. Tänan aususe eest, isamaalased!”

Raivo:

„Kampaaniajuht on täpselt kampaaniaga liitunud inimestele kohane.”

Jürgeni trussarid:

„Iseenesest positiivne nähtus, sest reeglina pole inimestel Eesti poliitikutest mingit kasu, siin aga palun väga- tervelt sada eurot! IRL lubas kunagi suurt palka ja kosmilist õnne, siin ta on: õnn ja palk nagu me välja teenisime!”

Reede, 30. aprill

Kui kultuur peaks pakkuma idees inimestele positiivi, siis Eesti reaalsuses erinevad samba ja hoone kavandid lõhestavad ühiskonda. Nüüd on üks plaane 20. sajandi alguse ühele arhitektuuripärlile, Estonia teatrile, kavatsus „selga ehitada” kole juurdeehitus. Lasnamäe linnaosavanem Vladimir Svet soovitas selle asemel teha Lasnamäele uus ja korralik teatrihoone, millest oleks kasu kõigile.

Dead Chimney:

„Lasnamäe ja kultuur pole sõnad, mis kokku käiksid praegu, aga Kumu sai kunagi näiteks väga õnnestunud asupaiga. Ooperiteatrit on kunagi juba paekarjääri ja Lahekalda piirkonda plaanitud, äkki polegi paha mõte? Kuigi kardan, et uut ooperiteatrit, millest räägitud 1970ndate lõpust näeme sama palju kui oma selga.”

Juhan:

„Estonia Lasnamäele ei sobi. See on haige unistus. Ega siis ülejäänud linn ei pea hakkama kontserdile sõitma äärelinna. Estonia on eelkõige eestlusega seotud.”