Siim Preiman ütleb oma muusikavaliku kohta nii: "Kuigi muusikal on minu elus väga oluline roll, kuulan ma teda järjest vähem. Viimaste aastatega on lihtsalt muutunud minu muusika kuulamise viis. Poisslapse pikk puberteet on läbi ning koos sellega kadunud ka tungiv vajadus kogu aeg kõrvaklappe kanda. Selle asemel paelub mind aina enam teiste inimeste jutuvada, trammide kriuksumine või plekkkatuse kolin. Aga kui siis lõpuks tuleb muusikaisu peale, on see oi-oi-oi kui intensiivne. Paraku söödavad mind tundma õppinud voogedastusplatvormid mulle ette lõputuid variatsioone ühest ja samast. Siis peab leidma muid viise muusikanälja kustutamiseks. Näiteks kõrvalt kuuldud lood. Need on sõprade-sugulaste lemmikud, mis vaikselt kõrva on pugenud ja mille otsimine ja leidmine äratavad mõnusalt magusaid mälestusi. Teine võimalus on äpi asemel muusikat kuulata plaadi või kasseti pealt, mille puhul tuleb valida selle hulgast, mis parasjagu kapis leidub. Pärast seda, kui minu kätte jäi koorijuhist vanaisa plaadikogu, olen end mitmel õhtul kidramusa asemel avastanud hoopis Kreeki, Tormist või Rahmaninovi kuulamas.

Koostasin oma Kultuuribiidi Kevadnäitusest inspireerituna just Eesti muusikast. Vanaisale mõeldes algab pleilist (küll uuema) koorimuusikaga, aga siis liigub mööda sõprade soovitusi, kassetileide ja mulle südamelähedast kidramusa Blackyni, sest ta oli äge ja sest tema plaadi „Kui me päikeseloojangut ootama peaks“ kuulasime koos emaga vist küll ribadeks."

Pärt Uusberg – Õhtu ilu

Anna Kaneelina – Lilledes

Ans. Andur – Alt Kummiga

Sammalhabe – Kahekestimullivannis

Suuk - Narkomaan

Röövel Ööbik - Exorcists Extraordinaire

Vaiko Eplik - Sisemine olukord

Kooma – Ma pesen oma hambaid verega

Shelton San – Platonist

Blacky – Ja põleb maa

Eesti Kunstnike Liidu 21. kevadnäitus toimub Tallinna Kunstihoone kõigil kolmel näitusepinnal ja annab tunnistust Eesti kunstnike loomingulisest jõust. Kevadnäitusel käsitletakse soo ja keha, performatiivsuse ja provokatiivsete väljaütlemiste, spirituaalsuse, ökoteadlikkuse, poliitilise ja esteetilise visiooni lõimumise, abstraktsiooni ümbermõtestamise, linnastumise ja keskklassistumise probleeme. Muidugi on näha ka pandeemiakriisist tõukuvad mõjutused.

Viimastel aastatel on põhinäituse kujundamisel püütud pakkuda kõigile kunstnikele võrdseid eksponeerimistingimusi. Tänavu astutakse veelgi samm edasi ja loobutakse visuaalselt mürarikkamatest ruumipindadest. Kunstihoones eksponeeritud tööd on vabalt koondatud ülal mainitud teemade alla ning tööde rütmi, tihedust ja paigutust orkestreerivad kuraatorid koostöös näituse kujundajaga. Teosed toetavad üksteist, algatades ühtlasi põlvkondade ja mitmekülgse kunstilise kujutuse elamusrikkaid üllatavaid dialooge.

Kunstihoone galeriis saab näha Siim Preimani koostatud näitust „Pealaest jalatallani“. See toob möödunud aastast kokku kuus kunstiteost, kujutades inimkeha ja selle äärmisi seisundeid.

Linnagaleriis eksponeeritakse Corina L. Apostoli kureeritud näitust „Väljas/Sees“, mis tutvustab väljaspool Tallinna kunstiasutuste mugavusi töötavaid loomeinimesi. Pealinnast eemal võivad kunstnikud ja loometöötajad leida võimaluse ning vabaduse vältida võimukeskuste mõnikord paindumatuid ootusi ja kokkuleppeid. „Väljas/Sees“ keskendub loomekogukondadele, mis on suunanud tähelepanu kodulinnale, ja annab võimaluse ebakindluse ning eraldatuse ajal oma olemuse üle mõtiskleda.

Kevadnäitust toetavad taas kunstikogujad Tiit Pruuli, Jaan Manitski, Riivo Anton, Aivar Berzin ja Rain Tamm, kes panevad välja publikuauhinna 5000 euro väärtuses. Oma lemmiku poolt saab Tallinna Kunstihoones ja galeriides hääletada kuni 23. maini ning enamikku teoseid on ka sel aastal võimalik endale soetada. Näituse lõpus toimub Kunstihoones publikupreemia üleandmise tseremoonia ja esitletakse kataloogi. Siis loositakse kõigi hääletanute vahel välja 500-eurone kinkekaart kunsti soetamiseks keskkonnas noar.eu, Vaata valikut näitusel eksponeeritud teostest siin.

Näituse kuraatorid on Corina L. Apostol ja Siim Preiman. Näituse kujundas Neeme Külm, kataloogi kujundas Maris Lindoja.