Läti väljaanne Re:Baltica kirjutab, et Eestis on terviseamet aasta alguse seisuga algatanud 50 koroonapiirangute rikkumise juhtumit ja trahvi määranud 24 juhtumis.

Võrdluseks, Lätis on sama ajaga algatatud 26 000 koroonapiirangute rikkumise menetlust. Leedus on neid juhtumeid ligemale 17 800. Lätis on lõviosas trahvitud neid, kes on eiranud maskikohustust või rikkunud kogunemispiiranguid.

Eestiga kardinaalselt erinev on seegi, kuidas tegeletakse Lätis valeinfo levitajatega.

Ainsa riigina Baltikumis on Läti kriminaalkorras süüdi mõistnud inimese, kes levitas vihaõhutavat ja hirmutavat valeinformatsiooni koroonaviiruse leviku kohta.

Läti suunamudija Niks Endziņš oli valeinfo levitamisega silma jäänud enne koroonaviirustki, kuid eelmise aasta algul, kui viirus veel Baltikumi jõudnud ei olnud, kirjutas ta: “hiinlased tuleb f*****g hävitada” ning väitis, et koroonaviirus oli jõudnud Lätti, kuigi see oli väär.

Politsei ja prokuratuur tõlgendasid seda huligaansusena, millest sai alguse menetluspraktika, mida lõunanaabrid hiljemgi pandeemia vältel rakendanud.

Läti lähenemine on Baltikumis ainulaadne. Nüüdseks on seal algatatud kuus kriminaalasja seoses ohtliku valeinfo levitamisega sotsiaalmeedias.

Mullu aprillis mõistis kohus Endziņši kriminaalkorras süüdi, karistuseks määrati suisa seitse kuud vangistust.

Läti prokuratuur ja politsei selgitavad, et sotsiaalmeedia kuulsuse eesmärgiks valeinfo levitamisel oli koguda populaarsust, mis talle läbi reklaamiraha ka otsest kasu toob.

Sarnase süüdistuse kriminaalkorras on saanud ka kunagine Läti haiglaõde Marina Kornatovska, kes on olenemata kõigest jätkanud aktiivselt valeinfo levitamist ka pärast vahistamist.

Kusjuures hiljuti on ta koostööd teinud ja korraldanud valeinfost tulvil otseülekandeid Eesti venekeelsete suunamudijatega nagu Vlad Freedom ja Olga Zaglada.

Huligaansuses süüdistatav Marina jutustamas ja levitamas valeinfot Eesti suunamudija Vladiga.
Huligaansuses süüdistatav Marina jutustamas ja levitamas valeinfot Eesti suunamudija Olgaga.

Kornatovska väitis ühes sotsiaalmeedia otseülekandes, et tema kolleegid haiglas teevad teadlikult COVID-i patsientide elu ja tervist hullemaks, et pandeemial elujõudu sees hoida.

Ilmselge valeinfo, mida on tõlkinud Eesti vandenõuteoreetikud ka eesti keelde ja levitanud siingi.


Kornatovska ja tema “võitluskaaslane” Valenīns Jeremejevs ootavad kohtu ette astumist süüdistusega, mis kirjeldab “avaliku korra jämedat rikkumist, mis avaldub ilmselge lugupidamatuse või jultumusega avalikkuse vastu”.

Re:Baltica kirjutab, et Eestis on sarnast kohtlemist ja trahvimist välditud hirmuga piirata sõnavabadust.

“Eestis usutakse, et efektiivsem on anda reegleid rikkuvale inimesele mask, kui teda karistada,” kirjutab väljaanne.

“Rikkumise korral politsei teavitab inimest, miks on oluline kanda maski või jälgida piiranguid,” selgitas Lõuna prefektuuri prefekt Vallo Koppel Läti väljaandele.

Eesti karistusseadustik ei defineeri ega määratle väärinformatsiooni levitamist kuriteona, kuigi teoorias on see mõne paragrahvi puhul võimalik, näiteks vaenuõhutamine.

Re:Baltica kirjutab, et tegelikult on olemas rahvatervise seaduses punkt inimese tervist kahjustava teabe levitamise kohta, kuid seda pole kasutatud sõnavabaduse riive kartuses.

“Meie kogemust mööda ei ole mõtet vandenõuteoreetikutega vaielda, sest tihti tähendab see seda, et see toob neile rohkem tähelepanu,” kommenteeris terviseameti pressiesindaja Merilin Vernik.