Igaüks saab end vaktsineerides aidata kaasa, et koroonapandeemia jääkski piirangute vähendamisest ja reisimise kasvust hoolimata taanduma. Digiregistratuuri järjekorra kadumine viitab, et enamik neist, kellel oli suur soov saada koroona vastu vaktsineeritud, on juba vaktsineeritud või vaktsineerimise aja saanud. Kõigis maakondades peale Ida-Virumaa juba on või varsti saab üle 50% üle 50-aastaseid vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud. See on hea, aga vähevõitu. 70–75% hõlmatusega nagu Hiiumaal võib juba küll rahul olla.

See aitaks majanduslikult jalule tõusta paljudel ettevõtjatel, säästaks riigi raha ja turgutaks inimeste vaimset tervist.

Teadusnõukoja kasutatava prognoosimudeli järgi vähendab see, kui vanusegrupis on vähemalt ühe doosiga vaktsineerituid 50–75%, selles vanusegrupis nakatumist umbes 30%. Kui ühe doosiga vaktsineerituid on üle 75%, väheneb nakatumine selles vanuserühmas umbes 60% võrra. Vaktsineerimine aitab ära hoida nii eakate rasket haigestumist, haiglaravi vajadust kui ka surmasid.

Nüüd, kui haiglad koroonahaigetest aegamisi tühjenevad ja vaktsineerimine vähendab tõhusalt riski, et nad jälle täituma hakkavad, saab hakata elule ja tervisele terviklikumalt mõtlema. Koroonapiirangute leevendamine turgutab nii kehalist kui ka vaimset tervist ja majanduslikku toimetulekut.