Kõik rahaks

Meeleavaldus 11.4.2021

Tarvo Alev teeb imeilusaid pulmapilte ja on 2019. aastast hobikorras issi-blogija. Ühes esimestest postitustest jagas ta, et temast ei saa eales Mallukat, sest ta soovib lihtsalt oma tundeid ja pilte jagada. Nüüd on ilusate loodusfotode asemel intervjuud Varro Vooglaiu ja Tõnis Mäega, otseülekanded maskimeeleavaldustelt ja „pettuste” paljastamine. Ühtlasi hakkas Tarvo Alev aktiivsemalt sõna võtma vaktsiinivastastes kogukondades, kuid alles koroonapandeemia ajal sai temast saripostitaja. Ta paljastab terviseameti numbreid, kahtleb koroonapandeemia tõsiduses, pommitab riiklikke organeid teabenõuetega ja painutab avalikku statistikat. Sekka küsib ta oma blogi tarbeks raha ja annetusi. Alevist on saanud ka meeleavalduste peamine fotograaf. Jälgijaid on blogil ja Alevil küll pigem vähe, kokku 6178, ent ta postitused on viraalsed. Näiteks hiljutine postitus Nõo reaalgümnaasiumi maskikandmiskohustusest on jõudnud üle 20 000 inimeseni. Võrdluseks: hiljuti kauaoodatud comeback’ist teatanud Vanilla Ninja potentsiaalselt viraalne postitus on jõudnud kõigest paari tuhande inimeseni.

Pigem-mitte-influencer

Marsaana showroom’i sügisene pressipäev

Paljas Porgand ja William Koval. Paljas Porgand ehk Merilin Taimre figureerib ennekõike Instagramis. Facebookis pole ta postitused kuigi populaarsed. See võib tulla sellest, et teda jälgivad pigem noored, kes jõuavad Facebooki üha vähem. Taimrel on Instagramis üle 45 900 jälgija. Seda on rohkem kui Facebookis kaitse-, kultuuri- ja välisministeeriumil kokku. Mainitud ministeeriumiteni on viimasel aastal jõudnud nii mõnigi infot otsiv eestlane. Aktuaalne info piiridel toimuva kohta ei jõua pooltki nii kaugele kui teated Taimre vitamiini- ja mineraalireligioonist. Ta on maske pidanud mõttetuks, teatanud, et vaktsineeritud kiirgavad endast viirust välja, ja soovitanud karantiini ajal veetagi paastuda. Taimre kontol on rohkem jälgijaid kui Instagramis näiteks Delfil ja Postimehel. Võrreldes teiste valetajatega ei ole tema vandenõuteooriad tihti tema omad. Ta töötleb ümber väiteid, mida on talle mujalt saadetud. Ent see ei takista teda meditsiinitöötajatele ohtralt peavalu põhjustamast.

Temaga samal lainel tegutseb kirjanik-oraator William Koval, kes on paljudele tuttav oma hüüde „ahoi, rahvas!” poolest. Kui Paljas Porgand jõuab nooremateni Instagrami kaudu, siis Kovali tööriist on ennekõike Facebook. Kovali Facebooki lehel „Koos muudame maailma paremaks” on 25 964 jälgijat. Eesti vabariigi peaministril on pisut üle 16 000 jälgija. Sel kevadel jõudsid kaugemale teated, et maskikandmine orjastab, mitte teated, kus ja kui palju peaks maski kandma. Märtsis-aprillis, kui rahval tekkis infovaakum, kattis selle tuhandeid uusi jälgijaid juurde meelitanud Koval.

Appi, rohtu!

Meeli Lepson

Siin annab eeskuju Meeli Lepson. Jälgijaid on tal pigem vähe, pisut alla paari tuhande, kuid paljud tema postitused muutuvad viraalseks. Samal ajal kui osa inimesi naerab jaburate vandenõuteooriate üle, tuhanded teised usuvad. Just selle „reikijumalanna” seinalt on pärit need valed, mis jõuavad rahvafolkloori: koroonakoonduslaagrid, väljamõeldud vaktsiinisurmad, vaktsiinide magnetiline toimeaine. Lepson teeb päevas keskmiselt kolm postitust, mille hulgas on tööpakkumised, millega otsitakse palgalisi protestijaid, ja kutsed elu muutvatele „energiavahetuskoolitustele”, mille eest tuleb välja käia 144 eurot. Reikikoolitaja Lepsoni ärikeha on muide veebruarist suletud.

Trolliarmee kindral

Vabaduse väljaku meeleavaldus

Anti Kallastet otsiti pikalt, sest ta oli üks maskimeeleavalduste põhiorganiseerijaid. Kallaste Facebooki kontol on 84 jälgijat. Ei tundu nagu tõeline rahvaliigutaja. Aga pange tähele: tema ettevõte Combipact loob kodulehti ja tegeleb sotsiaalmeedias turundamisega. Viimaste kuude jooksul on sotsiaalmeediasse tekkinud hulk lehti, kus jagatakse maski-, piirangu- ja vaktsiinivastast infot. Näiteks „Eestimaa taas vabaks” on saanud napilt kahe kuuga pisut alla 5000 jälgija, aga selle postitustes aetakse täielikku jama. Nädala eest tekkis sotsiaalmeediasse leht „Õpetajate ja lapsevanemate kohvinurk”, millega on liitunud juba üle tuhande kasutaja. Haridusteemade arutamise asemel räägitakse seal koolides maskide keelamisest ja reklaamitakse koduõpet. Lehe haldajad on Facebooki tekkinud üleöö. Sügisel tekkis sotsiaalmeediasse kurikuulus leht „Maskide, QR-koodide ja kiipide vaba Eesti”, millel on 8700 jälgijat. Näib, et enamik lehe administraatoreid on pelgalt valgusolendid, sest Eestimaal nende kohta jälgi pole. Nad on sotsiaalmeedia vastandumistormi organiseerivad trollid.

Peagi on ju valimised!

Meeleavaldus 11.4.2021

Uued meediaportaalid, mis koguvad krüptorahas annetusi. Ühtsusele kutsuvad eestikeelsed kõned vene veteranidele pronkssõduri ees. Riigikogu ees auto alla jäämine. Avalikud sünnipäevad. Kogukonnad, millel jälgijaid üle 56 000. Nende tegude taga on Targo Pärnamets, Veiko Huuse ja Tanel Gabtšenko. Kuigi koroonavaledel liugu laskvaid poliitilisi üritajaid on veel, torkavad just nemad silma. Näiteks 24 156 inimeseni jõudnud manifest, milles Veiko Huuse nimetab ennast jumalaks. (Näiteks peapiiskop Urmas Viilmal on 3714 jälgijat.) End avaliku elu tegelaseks nimetanud Targo Pärnametsal on juba aastaid üle 50 000 jälgija. Aga küllap pole lugeja temast kuulnudki. Seevastu on üle Baltimaade tuntud Tartu ülikoolil Facebookis 21 502 jälgijat. Ka eelmainitud Kovalil on Facebookis rohkem jälgijaid kui Tartu ülikoolil. Keegi neist pole küll teatanud sügisestel valimistel kandideerimisest, aga poliitilist kapitali lõikavad nad sotsiaalmeedias edukamalt kui näiteks SDE ninamees Indrek Saar, kellel on sotsiaalmeedias napilt üle 3000 jälgija.

VALEINFO: PALJASTATUD

Uues rubriigis vaatleb Eesti Päevalehe faktikontrollimeeskond, kuidas „ebatõed” meid eri suundadest mõjutavad.


Kui palju on jälgijajaid sotsiaalmeedias ja mis on juhtunud viimase aastaga