Majanduslikus plaanis – kui see on kriis, siis see on Eesti elanikke väga ebavõrdselt mõjutav kriis. Neid, kellel on raske või väga raske hakkama saada, on 20–25%. Seegi on suur osa, aga õnneks on nüüd koroonapiirangute leevenedes rahaliselt hästi toime tuleval enamusel võimalik isikliku tarbimise kaudu head teha. Selleks et aidata jalule pandeemia tõttu eriti kannatanud sektorid: toitlustus, majutus, meelelahutus jms. Venitada sellega ei tasu, sest Eesti suvi on üürike ja ei saa kindel olla, et sügisel ei hakka viirus meid uuesti kimbutama.

Nüüd, kui koroonapiirangud leevenevad, saab rahaliselt hästi toime tulev enamus isikliku tarbimise kaudu head teha.

Suvise tarbimisbuumi suurim takistus võib olla hirm. Mullu mai lõpus, kui polnud vaktsiine ega selgust, millal need valmis saavad, hindas 28% elanikke olukorda kriitiliseks. Tänavu, nädal tagasi arvas seda ikkagi 19%, kuigi vaktsiinid on olemas ja ühiskonnal jäänud karjaimmuunsuseni kõigest mõni samm.

Lõpuks kujunes möödunud suvi siseturismile siiski heaks, aga tänavune suvi võiks kujuneda veelgi paremaks. Ilmselt jääb välisturism ka ees seisval suvel visamate ja selle järele näljasemate hobiks. Igasuguste riigiti erinevate koroonanõuete tõttu nii piiril kui ka välismaal on tõenäoliselt stressivabam piirduda siseturismiga.

Üks Ida-Viru turismiettevõtja tegi äsja üleskutse suhtuda mõistvalt teenindajatesse, kellest paljud võivad olla oma ametis alles noored ja rohelised, ning tegema broneeringuid otse, mitte vahendajate nagu Booking.com kaudu, et rohkem raha jääks Eestisse. Ka nii saab kohalikke ettevõtjaid toetada, aga nad peavad selle ka välja teenima. Näiteks vahendajaportaalide lihtsust ja mugavust ei suuda enamiku Eesti majutusasutuste enda broneerimissüsteemid kahjuks pakkuda. Ja kohmaka teenindusega saab samuti leppida ainult mingi piirini. Üksnes klientide patriotismi najal kaua ei sõida. Eesti turismisektor ronib august välja, kui taastab taseme, kus siseturistid ei tule sellepärast, et välismaale on tülikas sõita, vaid sellepärast, et puhkus kodumaal on parim.