Samuti palutakse kõigil teha kordustest viis päeva pärast kontserdikülastust, kasutades selleks Certific App’i. Projektiga soovitakse koguda andmeid viiruse võimaliku leviku kohta ka vaktsineeritud ja viiruse läbi põdenud inimeste seas, et veenduda kultuuriürituste ohutuses.

Selleks, et tagada kontserdikülastajate turvalisus, toimub ERSO hooaja lõppkontsert pilootprojektina koostöös Terviseameti ja tehnoloogiaettevõttega Certific, mille raames uuritakse kultuuriürituste ohutust. Koostöös Meeskond Security ja tehnoloogiaettevõttega Certific on planeeritud publiku kiirtestimine 4. juunil enne kontserti ja viis päeva pärast kontserti. Igal piletiostjal tuleb kontserdile tulles teha kiirtest Estonia kontserdisaali fuajees, sealhulgas neil, kes on vaktsineeritud või kellel on koroonaviirus läbi põetud. Kiirtestid väljastab ERSO ning need on kontserdikülastajate jaoks tasuta. Viis päeva pärast kontserdikülastust tuleb teha veel üks kiirtest, mille annab ERSO kaasa koos esimese testiga. Kordustesti saab teha, kasutades Certific App'i. Projekti raames kogutud andmed annavad ülevaate võimalikust viiruse levikust kultuuriasutustes.

"Meil on väga hea meel, et saame kontserdijärgset COVID-19 testimist läbi viies toetada Eesti kultuurielu avanemist. Certificu rakendust kasutades ei pea külastaja eraldi testima minema, vaid saab kontserdi päeval kiirtesti endaga kaasa ning teeb selle mugavalt meie rakenduse juhiste järgi kodust lahkumata," ütles Certificu tegevjuht Liis Narusk. "Külastajate testimine ürituse-eelselt ja -järgselt aitab hinnata võimalikku viiruse levikut ning teha õigeid otsuseid tulevaste ürituste korraldamisel ning laiemalt kultuurielu turvalisel avamisel," lisas Narusk. Statistika testimise kohta jõuab Certificu kaudu Terviseametini.

Et vältida vahetult enne kontserti tekkivaid testimise järjekordi, ootab ERSO kõiki piletiostjaid tegema võimaluse korral kiirteste päeva jooksul kella 10 ja 16 vahel Estonia kontserdisaali fuajees. Kiirteste viib läbi turvafirma Meeskond Security .

Kontsert „Grand final“ toimub 4. juunil kell 18 Estonia kontserdisaalis. Peadirigendi ja kunstilise juhi Olari Eltsi juhatusel kõlab Beethoveni legendaarne 9. sümfoonia ning Eesti heliloojate Jüri Reinvere ja Mirjam Tally Beethovenist inspireeritud looming. Orkestri ees on kõrge rahvusvahelise lennuga Eesti lauljad sopran Aile Asszonyi, metsosopran Kai Rüütel ja tenor Mati Turi ning mainekatel Euroopa teatrilavadel esinev Läti bass-bariton Egils Siliņš. Kaastegev on Eesti Filharmoonia Kammerkoor.

Enne kontserdikülastust veendu, et oled terve. Kasuta HOIA mobiilirakendust, mis annab teada, kui oled inimeste seas liikudes olnud koroonaviiruse kandjaga lähikontaktis. Samuti võimaldab rakendus teavitada anonüümselt teisi enda nakatumisest. Rakenduse saab telefoni laadida Google Play või App Store’i kaudu. Rohkem infot leiad aadressilt hoia.me.

Sihtasutus Eesti Riiklik Sümfooniaorkester on olnud terve koroonaperioodi üks paindlikumaid kultuurikollektiive, kes on pidevalt tegutsenud ka piirangute tingimustes. Eelmisel kevadel loodud ERSO TV võimaldas orkestril jätkata tavapärase kontserttegevusega ning publikul nautida muusikat ka kodust lahkumata. Nii orkestritöös kui kontserdikorralduses on jälgitud Terviseameti ettekirjutusi ning riskide maandamiseks kasutatud kõiki võimalikke meetmeid.

ERSO 94. hooaja lõppkontsert 4. juunil lõpetab esimese hooaja uue peadirigendi Olari Eltsi juhtimisel. Hooaja jooksul on toimunud palju muudatusi, kuid publik on nendega kaasa läinud – hooaja lõppkontserdi nihutamine 14. mailt 4. juunile on selles reas loodetavasti viimane.