Just nimelt, soodustab. Puidu põletamisel vabanev CO2 hulk on isegi suurem sellest, mis jõuab atmosfääri ühest kõige saastavamast allikast ehk kivisöest. Tõsi küll, mets on taastuv loodusvara. Aga saja-aastase puu põletamisel tekkinud CO2 uuesti sidumiseks kulubki ei rohkem ega vähem kui sajand. Peale selle pole mahavõetud metsast tükk aega sellist CO2 neelajat kui vanast ja lehti täis laanest.

Nagu ikka, kui mingi asi näib tervest mõistusest tugevam, tasub ka nimetatud eelnõu puhul otsida põhjusi rahast. Praegune meede on otseselt mõeldud riigiettevõtte Eesti Energia ülalpidamiseks. Seda isegi ei varjata, kohendatud eelnõu põhimõtteliselt välistab ülejäänud taotlejad.

Esiteks on tegemist turumoonutusega. Eesti Energia toodetud elekter peaks konkureerima vabaturul teistega võrdsetel alustel. Kui toodad liiga kallilt, tuleb pood kinni panna.

Ennekõike vaatab eelnõust vastu soov probleem järgmiste valimisteni kaelast ära lükata. Varustuskindlus ja Ida-Viru tulevik vajavad teistsuguseid lahendusi.

Teiseks näitab koalitsioon, et neil pole pikemat plaani Ida-Viru probleemide lahendamiseks, ainult püütakse kuidagi vana moodi edasi nihverdada. Mida õigupoolest peaks lahendama kaks aastat vältav skeem Kirde-Eesti majanduse mitmekesistamise võtmes?

Toetusmeetmete õigustamiseks toodud jutt vajadusest hoida Narvas toasooja hind madal on aga kõrgeimal tasemel häma. Teised linnad saavad kuidagi hakkama ka sellise toeta.

Loogilisemad argumendid Eesti Energia toetamiseks tulenevad vajadusest hoida energiajulgeoleku tagamiseks reservvõimsusi. Aga seda saab teha läbipaistvalt. Vastava seaduse alusel, kus selleks antavad summad on ausalt lahti kirjutatud.

Huvitaval kombel saab peaminister Kaja Kallas ise aru, kui vale on puidust elektrit teha. „See põhimõtteliselt ei ole õige, ei kanna seda eesmärki, mida taastuvate energiaallikate kasutamine peaks kandma,” rääkis ta hiljuti riigikogus.

Valitsusjuhil tasuks enda tõsiselt võetavuse huvides oma sõna ka maksma panna. Mitte lasta läbi eelnõusid, mille ainus siht näib olevat lahendusi edasi lükata ja kuidagi järgmiste valimisteni välja vedada.