Mida väidetakse?

Platvormidel Instagram, Facebook ja Twitter levib häälsõnum, milles räägib keegi tundmatu mees, et British Airwaysis töötab talle tuttav piloot, kes rääkis lennufirma kehvast olukorrast. “Kaks esimest meest olid oma nelja- ja viiekümnendates. See mees, kolmekümnendates, täiesti vormis, mingeid varasemaid haiguseid ei olnud. Sai oma teise süsti ja suri loetud päevadega,” kõlab sõnumis.

Sellest kasvas välja sotsiaalmeedia vale, milles väidetakse, et neli British Airwaysi pilooti suri koroonavaktsiini tagajärjel. Lisaks öeldakse, et lennufirma ise on seda ka kinnitanud. Viimaks arvatakse postitustes, et firma peab nüüd Ühendkuningriikidega kriisikõnelusi, et arutada, kas vakstineeritud piloote võiks üldse lendama lasta.

Välismaised postitused ilmusid sotsiaalmeediasse eelmise nädala keskpaigas ning päev hiljem tekkisid ka Eesti sotsiaalmeediasse. Eestikeelsetel postitustel on kokku pea 200 jagamist ning üle 50 kommentaari.

Facebookis levinud pilt
Facebookis levinud pilt
Facebookis levinud pilt

Tegelik olukord


British Airwaysi lennufirma kinnitas Twitteri vahendusel, et nende piloodid on tõepoolest hiljuti surnud, kuid firma eitab, et need surmad oleks kuidagi omavahel seotud või põhjustatud COVID-19 vaktsiinist. (1)

Lennufirma vastus väidetele

Samuti lükkas lennufirma ümber kuuldused, nagu oleks British Airways selle tõttu kohaliku valitsusega kõnelusi pidamas.

Meditsiini- ja tervishoiutoodete regulatsiooniamet (The Medicine and Healthcare products Regulatory MHRA) ütles faktikontrolli väljaandele Full Fact kinnituseks, et väide kriisikõneluste kohta riigi võimudega ei vasta tõele. (2)

MHRA ravimite valvsuse ja riskijuhtimise juhataja doktor Sarah Branch lisas, et nendeni ei ole jõudnud British Airwaysi pilootide surmade põhjuste seoseid vaktsiiniga. Samuti pole nad arutanud seda, et tulevikus keelatakse vaktsineeritud pilootidele lendamine. (3)

18. juuni seisuga on Ühendkuningriikides topelt vaktsiinisüsti saanud 31,09 miljonit inimest, ühe doosi on saanud 11,59 miljonit. Kokku on vaktsiini saanud seega pea 63% Briti elanikkonnast (4). Jaanuaris, kui UK-s oli koroonasurmade kõrgaeg, suri ööpäeva jooksul umbes 1800 inimest. Nüüd on see arv langenud kuue peale (5).

Piloodid eitavad ohtu


Rahvusvahelise Õhutranspordi liidu (International Air Transport Association IATA) esindaja Anthony Concil ütles väljaandele AP News, et tegemist on täieliku jaburusega. “Nii palju, kui meile teada on, siis lennufirmade vahelist arutelu antud teemal hetkel ei ole,” rääkis ta. Ta lisas, et ühtlasi pole ka pilootidele või lennufirmadele antud mingisuguseid juhiseid, et vaktsiini saades ei tohiks lennata või et see on kuidagi ohtlik. (6) (7)

Kokkuvõttes ei pea sotsiaalmeedias levivates postitustes olev info paika. Ei ole leitud mingit tõestust, et British Airwaysi nelja piloodi surmad oleks kuidagi omavahel seotud või et tegemist on vaktsiinist põhjustatud surmadega. Samuti ei pea paika väide, et lennufirma ise oleks seost koroonaga kinnitanud nad lükkasid selle hoopis ümber.

Ka väide, et nende surmade tõttu toimuvad hetkel kriisikõnelused vaktsineeritud pilootide lendamise teemal, on vale. Selle lükkasid ümber nii lennufirma kui ka Ühendkuningriikide vastutav amet MHRA.

Otsus: Tegemist on valega.