Peale selle, et Kassari saarel asuvas Orjaku külas on uhked sadamahooned, leiab sealt ka uue restorani iiU MEKK. Sadama lähedal on ka üks Hiiumaa esimesi majutusasutusi Dagen Haus, mis on paarikümne tegutsemisaastaga võitnud paljude (korduv)külaliste südamed ja suutnud kvaliteeti hoida. „Sadamakõrtsi” ehk restorani iiU MEKK peab kümmekonnas Michelini tärniga restoranis töötanud ja Eesti söögikohtades peakokk olnud Mihkel Heinmets (38) koos elukaaslase Kertu Koklaga, kes vastutab peamiselt restoraniga samas majas olevatesse külalistubadesse majutamise eest.

Orjaku sadama vanas majas tegutseb nüüd restoran iiU MEKK.

Ainult broneeringu alusel

Sadama söögikoht on aegade jooksul näinud mitut alustajat ja lõpetajat. Tänavuste tulijatega on SA-le Hiiumaa Sadamad kuuluvas hoones löödud käed viieks aastaks. Seda, millise populaarsusega noored tulijad kohe algul Orjakus pikali joosti, ei osanud keegi neist ette näha. Nüüd ongi nii, et suvekuudel saab iiU MEKKI sööma sisuliselt ainult broneeringu alusel. See tekitab arusaadavat nurinat nii ekspromttulijates, kohalikes kui ka külalisalustel sadamasse saabujates. Ent Heinmets laiutab käsi: „Puhtfüüsiliselt me muudmoodi lihtsalt ei jõua. Poolfabrikaatidest me süüa ei tee ja kvaliteeti alla lasta ka ei taha.”

„Poolfabrikaatidest me süüa ei tee ja kvaliteeti alla ka lasta ei taha.”

„Sadamakõrtsmik” ehk tippkokk Mihkel Heinmets ütleb, et tema eesmärk on pakkuda puhtaid maitseid ja lihtsat toitu – talle aitab peente roogadega veiderdamisest.
Ta ütleb, et nagu igal pool mujal toitlustussektoris valitseb neilgi tööjõupuudus ja see on täielikult riigi halbade otsuste süü (ta väljendab seda küll reljeefsemalt, kui oleks trükisõnas sobilik…). „Restoranide liit ütles aasta algul valitsusele korduvalt, et tehke see lockdown varem ära. Nüüd on aga nii, et kevadiste piirangute ajal koondatud inimesed istuvad praegu töötukassa raha peal ja kes tahakski sellisel suvel siis tööd teha. Sügisel, kui toetusrahad otsas, on pilt muidugi teine. Siis hakatakse tööd otsima, aga tööd nii palju enam pakkuda pole.”

Hoiatuseks: Heinmets kostitab teravate sõnadega ka rahulolematuid kliente, kes lauda ei saa või friikartuleid soovivad. „Ma olen paar inimest ikka konkreetselt pikalt saatnud, jah,” tunnistab ta. „Ma vihkan seda, kui sa tuled minu koju – praegu sõna otseses mõttes, sest me ise elame ülakorrusel – halva energia ja vastiku suhtumisega minu ja kolleegide tuju rikkuma.” Ta rõhutab veel kord, et käibenumbrist olulisemaks peab ta head toitu ja restoran on nende jaoks ikkagi pikem kui lihtsalt ühe hooaja projekt. Avatud plaanitakse olla aasta ringi.

Linnaelust kõrini

Sadama lähedal asuva Dagen Hausi ehk Orjaku mõisa kunagise viljakuivatushoone tegi 1990-ndate lõpus korda pikaaegne Käina vallavanem ja kohalik ettevõtja Omar Jõpiselg. Tänavu andis ta külalistemaja haldamise täielikult Tallinnast tulnud värske tegija kätte, kes oli talle algul lihtsalt tulnud appi asju ajama. Lagle Saga (35) on töötanud Tallinna teenindussektoris pikalt ja eri ametites, paar aastat ka Austraalias. Kuid nüüd Dagen Hausis on ta päris esimest korda ise vägede juhataja.
Dagen Hausi perenaine Lagle Saga tuli Hiiumaale esimest korda 2018. aastal. Alguses tuli ta Dagenisse lihtsalt „proovima”, ent tänavu võttis juba koha pidamise omanikult üle.

Tema Hiiumaale sattumine (kusjuures 2018. aastal üldse päris esimest korda elus) on ka omaette lugu ja juhus. Aga ta möönab, et päriselt ta saarele siiski veel kolima ei hakka ja kodu on tal endiselt Tallinnas Kalamajas.

Heinmetsal ja Sagal ehk seni mandril tegutsenud hakkajate ettevõtjate jutust tuleb välja, et neil on üks ühine nimetaja – mõlemal sai lõpuks Tallinna elust ja närvilisusest kõrini (Heinmets väljendab seda taas palju otsekohesemalt...). Saga tundis seda juba 2018. aasta kevadel, kui luges, et Tallinnasse oli tollel suvel oodata üle 600 000 kruiisituristi. „Mäletan, kuidas ma mõtlesin, et see on nii ulmeline number, kes siit vanalinnast läbi trambivad. Samas olin ma näinud, kuidas tegutsetakse Austraalia teenindussektoris, kus ongi mahud väga suured. Ja siis mõtlesin, kuidas mingeid asju aetakse meil väikses Tallinnas... Ühesõnaga ühel hetkel jooksis kõik kokku ja sain aru, et ei taha enam kiirustades masse teenindada.” Saga meenutab, et tal oli parajasti kodus tuba välja üürida ja sinna sattus elama üks Hiiu naine. Varsti vahetaski Saga temaga kodud ära ja nii ta saarele sattuski. „Ja siis mulle tundus põnev Dageni juhtimist proovida.”

Jäädakse kuni viieks päevaks

Külalistemaja omanik oli selleks ajaks juba pikalt maadelnud tööjõu voolavuse ja muude probleemidega ning oli aru saada, et värsket verd on vaja. Saga on majja kindlasti uut hingamist toonud – ta räägib sellest, et alustas uute ürituste korraldamise ja majutuspakettide pakkumisega. „Saarel on tegevust küll ja mere lähedust saab hästi ära kasutada. Näiteks oleme me teinud Orjaku ja Kassari kaluritega külalistele hommikusi väljasõite. Meil käisid siin ju tänavu kalameeste pundid Peipsilt. Nad teatasid, et nemad tahavad Hiiumaa kalameestega merele minna. Lisaks saab kevadel ja sügisel teha linnuvaatlust, oleme teinud meie inimestele ka Hiiumaa tuure,” loetleb Saga.

Esimesi tulemusi on juba näha nii külaliste tagasisides kui ka selles, et ei soovita ära minna.

Ta on kindel, et kui saarele tulebki igal aastal värsket mõtlemist ja ideid juurde – kasvõi ainult suvehiidlaste kaudu –, siis on Hiiumaal suur potentsiaal. „Mul oli hea pinnas alustada vaikselt Omari meeskonnas Hiiumaaga tutvuse tegemist ning külalistemaja ümberkujundamist ja uuendamist. Esimesed tulemused on juba näha nii külaliste tagasisides, külastatavuse arvus kui ka selles, et külalised ei soovi meie juurest ära minna. See tähendab, et nad peatuvad ühe-kahe päeva asemel juba julgelt kolm kuni viis päeva.”

Loe teisi lugusid meie väikesadamate seeriast klikkides kaardil: