Olümpiamängude meeldejäävaimad hetked kätkevad endis mõistetavalt sportlikku tipptaset, aga tihti on vaatajate silme ees lahti rulluv draama isegi olulisem.

3x3 korvpallil on maailma mõistes populaarseks alaks saamisel käia veel pikk ja käänuline tee. Tänu Tokyos peetud meeste finaali keerdkäikudele võib debüüdi siiski õnnestunuks lugeda.

Finaalis 21:18 Venemaa alistanud Läti nelikust (Nauris Miezis, Agnis Cavars, Karlis Lasmanis ja Edgars Kruminš) tegid kõige meeldejäävama etteaste kaks viimast.

Lasmanise tabav kaugvise seisusl 19:18 kindlustas Lätile olümpiakulla, Kruminš ohverdas võidu nimel oma jalaluu.

35-aastane Kruminš, kes on saalikorvpallis esindanud ka Valga-Valka võistkonda, lonkas esimest korda väljakult minema neli ja pool minutit enne lõppu.

3x3 korvpallis mõjutavad vigastused mängu eriti karmilt, sest kui üks pallur välja kukub, tuleb jätkata vahetusteta. Ülikiire ja jõulise stiili tõttu tehakse vahetusi pidevalt.

Jässaka kehaehitusega Kruminš teipis viga saanud hüppeliigese kinni ja leidis, et elu tähtsaim matš kaalub valu üle. Paar minutit hiljem roomas lätlane uuesti platsilt minema. Seekord oli vigastus juba tõsine, Läti Delfi andmetel murdis Kruminš sääreluu.

Tänu Kruminši kangelaslikkusele said kaaslased natukenegi puhata ja nagu Lasmanise otsustav vise näitas, oli hingetõmbepausidest kasu.

Kuldne Läti 3x3 korvpallitiim.

"Olin valmis vigastatuna mängima. Kui mitte nüüd, siis millal veel?" rääkis 195 cm pikkune Kruminš.

Nauris Miezise sõnul oli olümpiakuld unistuse täitumine. "Oleme selle nimel töötanud viis aastat, aga see tundub nagu 25. Tahtsime kogu aeg olümpiale jõuda ja samas ihkasime kulda. Olümpia pole koht, kus lihtsalt osaleda."

***

Finaali kõige kummalisem intsident juhtus venelasel Ilja Karpenkovil. 204 cm pikkuse koljati jalatsitald tuli matši keskel jalavarju küljest lahti. Karpenkov leidis olukorrale kiirelt lahenduse ja ta teipis pingil olles ketsi uuesti kokku. Ning mängis seejärel nagu midagi poleks juhtunud. Punki peab saama!

***

Uut olümpiaala oli oma silmaga kaema tulnud ka rahvusvahelise olümpiakomitee president Thomas Bach. Pärast naiste kullamatši, kus USA võitis Venemaad, rääkis ta pikalt mõlema võistkonna esindajatega.

Venelannadega suheldes tõstis ta korraks käed demonstratiivselt üles. Kuigi Bach jõudis omal ajal maailma tippu vehklemises, kehastus ta hetkeks korvpallitreeneriks ja õpetas, kuidas tuleks õigesti kaitses mängida.