“Peamine on, et festival saab toimuda ning saame pakkuda artistidele muusikalisi väljakutseid ja publikule jazzielamusi. Jazzkaar 2021 programm on sel aastal eriline, sest toome kuulajateni erakordselt palju uut Eesti muusikat ja koosseise,” märgib festivali kunstiline juht Anne Erm. Festival saab võimsa avalöögi uue muusika saatel — Raivo Tafenau esitab albumit “The Same Differences” koos Tallinna Filharmoonia Kammerorkesteriga Rasmus Puuri juhatusel. Tõnu Naissoo Electric Triolt ilmus vahetult enne festivali album “Different Directions”. Pianisti käes on ka omalaadne rekord: selle keerulise aasta jooksul on Naissoolt ilmunud juba viis albumit — Jaapanis, Moskvas ja Eestis — ning kuues kohe tulekul.

Raivo Tafenau

Jazzkaare lavadebüüdi teevad r’n’b ja souli viljelev The Motown Sound; meisterlik suurkoosseis New Wind Jazz Orchestra maineka saksa dirigendi Wolf Kercheki käe all, kavas on helilooja Kristjan Randalu looming. Bassist ja helilooja Janno Trump ei esine seekord oma võimsa funkbandiga, vaid uhiuue koosseisuga Clarity Ensemble, kus jazztrio ja keelpillikvartett esitavad Janno Trumpi uut akustilist muusikat. Kriitikutelt kiidusõnu pälvinud Susanna Aleksandra esineb jazzipeol oma Soome ansambliga. Esmakordselt esinevad festivalil saksofonist Nikita Korzoun oma trioga; improvisatsiooniline vokaalkoosseis ImproVoc; tantsuline deLULU; trendikas Ellip; spontaanseid hetki pakkuv Raimond Mägi Trio. Festivalil toome publikuni ka kaks põnevat rahvusvahelist koosseisu — harfisillerdustest ja kitarrihelide karussellist tulvil London-Tallinn Cosmic Bridge ning kitarrist Mart Soo ja multiinstrumentalist eriliste pillide meister Florian Walter. Lasteni jõuab uhiuus Stig Rästa perekontsert, kus kuuleb teiste seas populaarset pala “Suukooli hambapesu laul”.

ELLIP

Mitmed ansamblid on käesoleva aasta jooksul andnud välja uue albumi või singlid. Mingo Rajandi Quintet feat. Liisi Koikson tutvustab 2020. aastal ilmunud albumit “To Be!”, esitlusele tulevad värsked lood. Tanel Ruben Quintet feat. Kadri Voorand & Kristjan Randalu esitlevad festivalil äsja valminud muusikat, millega peagi liigutakse salvestama albumit “Kas tahad ma jutustan laulust?”. Joel Remmel Triolt koos külalistega ilmus album “Kevad”. Dagö seitsmenda albumi “Küte” muusikat on nautinud muusikasõbrad mitmel pool Eestis, kuid tallinlaste ees on kava esmakordselt. Modulshteini kavas on 5. augustil ilmunud albumi “Timetrix” muusika. Kordumatuid ja spontaansed hetki pakuvad Argo Vals Ensemble ja mitmed teised. Eesti muusikud ootavad kannatamatult Jazzkaare kontserte, et end taas nõudliku publiku ees proovile panna ja saada tagasisidet südamega tehtud loomingule.

Ohutu festivalielamuse tagamiseks pääsevad vastavalt kehtestatud regulatsioonidele kontserte kuulama nakkusohutuse kontrolli läbinud jazzisõbrad. Festival Jazzkaar 2021 tervitab vaktsineerimiskuuri läbinuid, viimase 6 kuu jooksul COVID-19 haiguse läbi põdenud või kehtiva negatiivse testitulemusega publikut. Kontrollitud külalistele väljastatakse festivalialale sisenedes turvalise festivali käepael. Festivali testimispunktis Telliskivi Loomelinnakus saab teha antigeeni kiirtesti, mis maksab festivali külastajale 6 eurot. Täpsem info turvaliseks festivalikülastuseks leiab Jazzkaare kodulehelt.

32. Tallinna Rahvusvaheline Festival Jazzkaar toimub 23.–29. augustini 2021 Tallinnas, Tartus, Viljandis, Rakveres ja Pärnus. Festivali Jazzkaar 2021 kontserdipiletite hinnad tõusevad alates 10. augustist. Tutvu festivali kava ja artistidega kodulehel. Piletid on müügil Piletilevi müügipunktides ja internetis www.piletilevi.ee. Kohtume Jazzkaarel!

Jazzkaare tegemistel hoia silma peal kodulehel, Facebookis ja Instagramis.