Oscar Wilde`i haaraval ja imekaunil jutustusel põhinev lühiooper „Ööbik ja üliõpilane“ on Ooperisümbioosi 5. sünnipäeva kulminatsiooniks ning täidab festivali seatud eesmärke, milleks on ooperikunsti inimestele lähemale toomine ja austajateringi laiemaks kasvatamine.

Festivali kunstiline juht Reigo Tamm: „Oleme Tartus linna päeva raames kuus aastat soliste-näitlejaid koduteatritest ja mugavustsoonist välja kutsunud. Mänguliselt interpreete ja eri žanreid sümbioosides on sündinud palju ootamatuid kooslusi ja põnevaid muusikalisi kohtumisi. Ooperisümbiooside üks eesmärk on ka klassikalise muusika ja eriti ooperi austajaid juurde leida ehk kasvatada uut publikut. Maailma esmaettekandele tuleva ooperi autoriteks palutud Tiit Kikas ja Jaagup Kreem on eriti hea näide uudsest sümbioosist: esmakordselt selle žanri kallal end proovile pannud loojad on valmis saanud kaunite meloodiatega romantilise lühiooperi neljale solistile, orkestrile ja koorile.“


„Mis mulle antud ooperi justnimelt kõlapildis kõige enam huvi pakub on sümfooniaorkestri ja stuudios ettesalvestatud materjali sünkroniseeritud koostöö. Püüan saavutada filmimuusikalikku helimaastikku elavas ettekandes. Hetkel eksisteerib see resultaat reaalselt veel ainult minu peas... Loodame, et 10. augustil kõik õnnestub ning publik saab sellest osa,“ on esmaettekande osas ootusärev ka helilooja Tiit Kikas ise.

10. augustil esitavad uhiuut teost kontsertettekandena sopran Elina Nechayeva (Ööbik) ja metsosopran Kai Rüütel (Professori Tütar). Koos nendega astuvad üles Rahvusooper Estonia solistid tenor Reigo Tamm (Üliõpilane) ja bariton Raiko Raalik (Roosipuu). Kaastegev on 
E STuudio noortekoor, kontsertmeistrid Külli Lokko ja Kärolin Tuisk. 

Galakontserdi dirigent on Kaspar Mänd ja koos temaga on laval Pärnu Linnaorkester. Esmaettekandele tulev lühiooper põhineb Mart Miku dramaturgial, koori- ja orkestriseadete arranžeeringud lõi Andrus Rannaääre.


Lisaks ooperi maailma esmaettekandele tuleb kontserdi esimeses pooles esitamisele ka juba tuntud ooperimuusikat.

Kontserdile pääseb üksnes COVID-19 tõendi ja isikut tõendava dokumendi esitamisel. 
Kontsert on tasuta, st sissepääs nullhinnaga pileti alusel, mille saab Piletimaailmast. Otse ja järelevaadata saab Postimehe veebist.


Tartu linna päev ehk Ooperisümbioosi festival tähistab kuuendat suve andekate Eesti interpreetide suurt kontsentratsiooni ja eri muusikastiile tasuta kontsertide ja ettevõtmistega. Ooperisümbioosi viiendat sünnipäeva oleks pidanud tähistama aasta 2020, aga koroonaviiruse tõttu toimus linna päev tagasihoidlikumalt ning esimest natuke ümmargusemat sünnipäeva tähistatakse tegelikult festivali kuuendal eluaastal.

Ka sellel aastal jaotati linna päeva programm kahele päevale ehk kuuenädalase vahega kahele teisipäevale. 29. juunil ehk linna päeval toimusid väiksema publikuarvuga üritused, sh armastatud ooperisümbiooside etendused. Neid on festivali raames kokku sündinud üksteist lavastust, mis tähendab, et ooperisümbiooside juures on tegevad olnud juba tervelt üksteist erinevat Eesti teatrit ja lavastajat.
Samuti 10. augustile nihutatud autorite raamatulaat tuli uute piirangute valguses siiski ära jätta, Raekoja platsi galakontserdi uueks toimumiskohaks sai aga Vanemuise kontserdimaja.