Gröönimaal sadas 3200 meetri kõrgusel hiljuti mitu tundi vihma ning USA riikliku lume ja jää infokeskuse teadlased registreerisid üheksa tunni jooksul nullist kõrgemale jäävaid õhutemperatuure.

Teadlane Walt Meier kinnitas Reutersile, et antud nähtus on haruldane. „Meil on kasutusel alates 1950. aastatest kogutud andmed ning nende järgi pole seal seni kunagi vihma sadanud. Nii et meie info järgi on tegu ainulaadse olukorraga," sõnas Meier.

Gröönimaal sadas möödunud nädala kolme päeva jooksul maha mitu miljardit tonni vihma. Ka antud juhul on tegu rekordiga, sest sellist kogust pole Taani koosseisu kuuluval saarel varem registreeritud.

15. augusti seisuga oli vihma ja soojakraadide põhjustatud jääkadu tavalise augustiga võrreldes seitse korda suurem kui keskmiselt.

„Kui keskmistel laiuskraadidel tõuseb temperatuur paari kraadi võrra, ei pane seda tähelegi. Aga kui ühest külmakraadist saab üks kraad sooja, on vahe märgatav. Kui oled parajasti Põhja-Jäämere piirkonnas, on küsimus uisutamises või ujumises," selgitas Meier.

ÜRO viimase kliimaraporti järgi võib Arktika piirkond hakata soojenema kaks korda kiiremini kui maailm keskmiselt.