Küll aga jäid tema hiljutisest reportaažist „Aktuaalsele kaamerale" silma üksnes araabia keelt rääkivad inimesed, kes kõnelesid oma tagakiusamisest Iraagis. Umbes samasuguseid inimesi on jõudnud hiljuti tuhandete kaupa ka Valgevene piiridele oma läänenaabritega. Läbiränne Valgevenest algas pärast seda, kui Euroopa Liit kehtestas Ryanairi lennuki kaaperdamise ja seal viibinud ajakirjaniku Raman Prataševitši vahistamise eest Minskile sanktsioonid.

„See on natuke imelik turism. Tuled ja hotellist väljas ei käi," kirjeldas Aleksejev oma kokkupuuteid. „Hotell Planeta näiteks, kus me koos kunagi olime, on selliseid „turiste" täis. Neid on tõesti Minskis palju."

Aleksejev kirjeldas, et tema nägi, kuidas „turiste" koordineeris araabia päritolu koordinaator, kes erinevalt oma klientidest rääkis paljusid võõrkeeli. Üldse on tal mulje, et Valgevene võimud mitte niivõrd ei organiseeri põgenike tulekut Euroopasse, kui on avanud selleks kanali, kus omakorda tegutsevad juba professionaalsed inimsmugeldajad.

„Smugeldajad ei ole Valgevene võimuorganid, tšinovnikud. Nad on samad araablased, see on tõesti rahvusvaheline maffia," kirjeldas ta. „Nad tulevad, ostavad lennujaamas viisa. Ametlik hind on tuhat dollarit, mille sees on hotell, ööbimine hotellis ja Valgevene viisa. Kui on hotellis broneering, saab viisa lennujaamast."

Saates veel

Millised atmosfääris elavad praegu need, kes Lukašenka vastu sõna võtsid?

Miks kirjutavad opositsionäärid armuandmispalveid ja kas see ka aitab?

Mis sõnumi saatis välja ühisõppus Venemaaga Zapad 2021?

Kui palju on Venemaa õppinud duumavalimiste näitel Valgevenelt valimistulemuste manipuleerimisel?

Kuula Krister Parise „erisaadet" Anton Aleksejeviga siit!

1x
00:00