Peaminister Kaja Kallase vastus riigikogu infotunnis 22. septembril Mart Helme repliigile, kus Helme väitis, et EKRE juhib Reformierakonda Norstati erakondade toetusprotsendi nädalaküsitluses: “Isegi reitingutest, millest teie väga lugu peate, ilmselt näpuga järge ajate, siis ei saa kuidagi öelda, et te [EKRE] olete tõusnud seal esimeseks ja meie [Reformierakond] vajunud teiseks. See ju ei vasta lihtsalt tõele.”

KONTROLL

Erakondade reitinguid hindavad erinevad uuringufirmad ja reitinguid hinnatakse erinevate valimite erinevate perioodide üleselt. Uurime Norstati leheküljel kajastatud erakondade iganädalase toetusprotsendi küsitluse andmeid.

Tabelist selgub, et viimase küsitlusnädala (14.09-20.09) põhjal juhib erakondade reitingutabelit EKRE 26,1% toetusega ning järgneb Reformierakond 24,1% toetusega.

OTSUS

Vale.

PROJEKTIST

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@delfi.ee.

Eesti Päevaleht, Delfi ja Eesti Väitlusselts käivitasid 2017. aasta septembri alguses Faktikontrolli projekti, mille käigus jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad. Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute ja teiste arvamusliidrite meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid. Kontrolli tulemused ilmuvad EPL/Delfi Arvamusveebis ning seal antakse poliitikute väidetele hinne kuuepunktiskaalal: eksitav, vale, pigem vale, nii ja naa, pigem tõsi ja tõsi.