9. ja 10. novembril kell 19.00 näeb ülekandeid Indrek Hargla “Kodukäijate” etendustelt, 11. ja 12. novembril jõuab Kellerteatri saalist otse vaatajate koju kummituslik mõrvamüsteerium “Marie Roget’ mõistatus”, 28. novembril kell 19.30 toimub edastus Indrek Hargla “Hingede tunni” esietenduselt ja 4. detsembril kell 12 saab kodus vaadata, mis juhtub samal ajal teatrisaalis laste jõulupõnevikus “Kelder”. Uuslavastust “Hingede tund” edastatakse otseülekandena detsembris veel 8 korral. Kahe kuuga plaanib teater anda kokku 14 otseülekannet ja põnevaid edastusi jätkatakse kindlasti ka uuel aastal.

Kellerteatri digisaal

Eelmisel aastal, kui saalid esimest korda publikule suleti, oli Kellerteater esimene, kes hakkas koostöös meediafirmaga StillFrame pakkuma virtuaalteatrit. Kuna huvilisi oli palju, siis jätkati ülekannetega ka hiljem koos saalipublikuga. Eriti menukaks osutus paralleelselt nii saalis kui veebis toimunud põnevate loengute sari, ülekanne tehti ka lavastuse “Mõrvad Rue Morgue’il” viimaselt etenduselt ning pühade ajal pakuti lastele veebis jõulupõnevikku “Kelder”. Igakordselt tellitud tehnika küllaltki suur kulu tegi aga ülekannete tegemise teatrile riskantseks, mistõttu jäi virtuaalteatri tegevus pea aastaks soiku. Sel suvel sai Kellerteater EV Kultuuriministeeriumi riigieelarvelise kriisitoetuse ümberkorralduste voorust rahastuse digisaali projekti elluviimiseks ning nüüdseks ongi Kellerteatri saal otseülekanneteks valmis. 18. sajandist pärit Tallinna Püssirohuaita paigaldatud tehnika võimaldab etendustest osa saada inimestel kasvõi teisel pool maakera. Publikule peaaegu märkamatult jälgivad laval toimuvat robotkaamerad, mida juhitakse heli- ja valguspuldist. Ülekannetele sobivaks on uuendatud ka teatri valguspark ning helitehnika. Lisaks teatrisündmustele sobib saal nüüd ka online-konverentside ja koolituste või ka kontserdiülekannete korraldamiseks. Oktoobri alguses toimus näiteks Eesti Teatriuurijate ja -kriitikute Ühenduse aastakonverents, mis kanti Kellerteatri digisaalist üle ERR-i veebiportaali.

“See on lihtsalt uskumatu, kui sujuvalt ja kvaliteetselt kogu uus ülekandesüsteem töötab. Meie tehnik Rene Topolev on teinud etendustest juba mitu kinnist ülekandeproovi. Ühte ülekannet jälgisin trammis telefonist, ühte arvutist, kolmandat kodus teleka ekraanilt ja mul tekkis täiesti ebareaalne tunne, justkui viibiksin hoopis teatrisaalis. Ma ei oleks arvanud, et ka saali atmosfäär nii hästi ekraani vahendusel kohale võib jõuda. Kuna kultuuri nautimine on praegu piiratud ja seotud suure riskiga, siis on selline lisavõimalus turvaliselt teatrist osa saada Eesti inimestele kindlasti väga suure väärtusega. Meie varasemaid ülekandeid on päris palju vaadatud nii Soomest kui Sri-Lankalt ja ka inimesed Sõrve Säärest on meid tänanud, et saavad osa Tallinna kultuurielust. Eesti kultuuri viimine veebiteel kaugemate eesti kogukondadeni on samuti Kellerteatri ülekannete oluline tulemus," ütleb teatri juht Vahur Keller.

Otseülekannete leht asub siin.