Praeguse hinnatõusu leevenduseks on valitsus kõigi võrgutasu märtsikuuni 50% alandanud, mis korvab hinnatõusust tühise osa. Ligikaudu 70 000 pere saavad omavalitsustest 80% elektri-, gaasi- ja kaugkütte hinnatõusu katteks toetust taotleda.

Mõistagi on see kõigest hädalahendus, mis aitab kuidagi tänavuse talve üle elada. Mõni energiamahukama tootmisega ettevõte võib perspektiivi nägemata oma tegevuse lõpetada.

Sellepärast tuleb Eesti inimeste ja ettevõtete haavatavust elektri hinna muutustest oluliselt vähendada. Hea oleks muuta Eesti elektri hinna poolest nii konkurentsivõimeliseks, et siin tasub tegeleda ka energiamahuka tootmisega.

Praegu on KredExi vastavate toetuste ja käenduste maht liiga väike. Olgu neid saada alati nagu koroonavaktsiini.

Era- ja väiketarbijatel on oluline elamuid korralikult soojustada ning rajada efektiivseid kütte- ja jahutuslahendusi. Aga kaugema tuleviku elektrinõudlust võiks rahuldada tuumajaam.

Soojustust ja küttesüsteeme ajakohastama saaks hakata kasvõi homme – valitsuselt ootaks, et vääriline osa rohepöörde rahast eraldataks nende tööde toetuseks. Kasu oleks kiire ja käegakatsutav. KredExi vastavate toetuste ja käenduste praegune maht on liiga väike. Tegelikult võiks need teha majaomanikele ja korteriühistutele piltlikult öeldes sama kättesaadavaks kui koroonavaktsiini.

Hommepäev pole võimalik tuumajaama ehitama hakata, aga kuna see on väga pika vinnaga ettevõtmine, siis ettevalmistustele oleks küll aeg anda riigi täielik toetus. Seda enam, et osalist alternatiivi pakkuva tuuleenergeetika edasisele arendamisele on looduskaitsjad hakanud vastu töötama. Alustuseks võiks Eesti liituda nende EL-i riikidega, kes pooldavad tuumaenergia käsitamist rohelise energiana.