Lasteraamatus "Susad ja teisi jutte" tuleb juttu vanast korvpallist, kes alustab uut karjääri; kirjanikuonust, kes käib lastele esinedes käntsu; rohelisest vihmast; koledast konverentsist, kus räägitakse kakapuuksust teaduslikku juttu; kurjast jõuluvanast, kes maksab kätte kirjavigade eest; sellest, mis võib juhtuda onuga, kes loobib prügi laiali ning sellest, mis juhtub näljase klaveriga, keda pole kaua mängitud.

Maarja Kangro ütleb oma muusikavaliku kohta nii: "Muusika on mu jaoks elu elementaarne osa, võimas mõjutaja ja kaifiallikas. Valin teinekord ka oma kirjatöödele soundtrack'i, kuigi ma muusika saatel kirjutada muidugi ei suuda, hakkan muusikat liialt jälgima. See on siis pigem mõeldud eelhäälestuseks ja muude taustatööde saateks. Olen võimeline ennast muusikasse ära uputama nagu teismeline või jorsid, kes valju tümakaga ringi kimavad.

Pakun siin välja mõned lood, mida kuulavad või esitavad tegelased mu uues raamatus, novellikogus “Õismäe ajamasin”."

Chicks on Speed, Wordy Rappinghood
Feministlik kunstnikebänd ja nende hea iroonilise hooga lugu, mida kuulab “Õismäe ajamasina” peategelane, verise mõttemaailmaga humanist.

Cole Porter, Let's Do It, Let's Fall In Love
Seda vaimuka tekstiga lugu kuulab ja joriseb “Läti lipu” peategelane külmas Ventspilsi köögis, haududes plaane, kuidas oma ihaobjekt kätte saada.

Läti bänd Sigma, Histerija, albumilt “mitologijas"
Ehkki seda pole loos otsesõnu mainitud, kuulas Sigmat sama novelli peategelase prototüüp, kui ta mööda Kuramaa rannikut sõitis ja politseile kiirusega vahele jäi. Sigma on Läti kultuuriinimeste lemmik.

Ligeti, Musica ricercata
Selle teist osa, ähvardavaid väikesi sekundeid kuulab samuti “Läti lipu” peategelane, kui ta parasjagu tunneb end incel'ina.

Beethoven
Beethovenit kui kõige kirglikumat heliloojat armastab loos “Turist” Ahmedi-nimeline tegelane. Kirglikule Ahmedile sobiks näiteks sonaat nr 8, “Pateetiline”.

Debussy, Clair de lune
Seda pala üritab äpardunult mängida loo “Sõjareporter” peategelane.

Bach, prelüüd BWV 999
Seda mängib loos “Sõjareporter” Sloveenia sõjareporter kitarril ega pane kordagi kala.

Ja veel kaks lugu, millega novellikogul pistmist pole:

Pink Floyd, Learning to Fly
Seda lugu võin ma lõpmatuseni kedrata, tõmbab alati käima.

Puhkuseloomad, "nüri"
Puhkuseloomad on Jaan Pehki kontseptuaalne bänd, mis on oma nime saanud Kruusa Kalju luuletuse järgi, õigupoolest on kõik albumi lood tehtud Kruusa Kalju sõnadele. Üks sõber leidis, et muusikaliselt meenutavad Puhkuseloomad Frank Zappat. Võib-olla tõesti. Lugu “nüri” peaks küll igaühe tuju tõstma, alates sõnadega: “on juba piisavalt nüri / tundub et enam nürimaks / minna ei anna / aga ikka annab.”