Kui Niina Petrõkina laupäeva õhtul Tondiraba hallis jääl liugles, haaras ta endaga kaasa tribüünidel olnud kolm tuhat pealtvaatajat. Toetust oli füüsiliselt tunda. Veel aasta tagasi ei saanud nüüdseks 17-aastane piiga uisutada, tervislike probleemide tõttu jäi spordis vahele sisuliselt aasta. Aga ta tuli tagasi ja jõudis kõigest ühe hooajaga nullist Euroopa paremikku.

Tulemus oli sõidu vääriline. EM-il sai Petrõkina vabakava arvestuses seitsmenda tulemuse ning kokkuvõttes kerkis lühikava 17. kohalt üheksa positsiooni võrra ehk kaheksandaks. Kaks aastat tagasi EM-il seitsmes olnud Eva-Lotta Kiibus leppis seekord 11. kohaga. Kolmikvõit läks Venemaale, oma esimese täiskasvanute kulla sai 15-aastane Kamila Valijeva.

Kui sõit lõppes ja muusika vaikis, lasi Petrõkina endasse kogunenud emotsioonid valla. Ta vibutas rahulolu märgiks rusikaid, osa publikut aplodeeris püsti seistes. Hoolimata koroonareeglitega kaasnenud keelust visati jääle kaisunukke. Nende kokku korjamiseks tulid jääle väikesed iluuisutajad, kuid ühe kingituse korjas Petrõkina ise üles. „Ma täpselt ei tea, kes selle viskas, aga ma aiman… Usun, et see oli minu jaoks väga tähtis inimene,” lausus ta hiljem.

Halvad mõtted kadusid

„Kui oled esimest korda EM-il, on raske aimata, kuidas kava hinnatakse ja milliseid punkte õnnestub saada. Lootsin, et Niina jõuab esikümnesse, aga pärast lühikava tikkusid pähe halvad mõtted,” tunnistas Petrõkina treener Svetlana Varnavskaja. „Suutsime need peast visata ja ennast kokku võtta. Olen väga rahul sellega, kuidas ta sõitis ja milline emotsioon selles oli.”

Varnavskaja sõnul aitas pärast pausi kiiresti tagasi tulla õpilase väga suur tahtmine. „Ta on töökas ja andekas tüdruk ning meil on omavahel hea klapp,” rääkis ta. „Paljudel tüdrukutel on teismelisena probleemid, kuid Niinaga pole probleeme, ta kuulab mind ja oma ema.”

Vabakava lõpp. Hetk hiljem vallandusid Niina Petrõkina emotsioonid.

Kaks aastat tagasi Tallinnas toimunud juunioride MM-il sai Petrõkina kõigest 33. koha. Pärast seda võistlust tuligi aastane paus ja seejärel tagasitulek. Pole ime, et õnnestumine tekitas temas pärast sõitu tundepuhangu. „Emotsioonid keesid üle. Ma ei teadnud, mida teha – kas hüpata jääle või… Publik aitas mul pärast sõitu taas hingata. See oli mu senise karjääri suurim hetk,” lausus Petrõkina. „Noorena vaatasin telerist võistlusi ja mõtlesin, kuidas sportlastel pole sellise publiku ees võisteldes hirm. Nüüd tean, kui raske on ennast sellisel hetkel kokku võtta. Aga publik aitas väga kaasa.”

Petrõkina kava oli kombinatsioon hästi õnnestunud hüpetest ja graatsilise esituse kaudu ilusa loo jutustamisest. „Oma vabakavas räägin ilusast linnust. Ärkan nagu muinasjutus, näen seda lindu, ta istub mu käele ja kui ma sõidan, siis ta lendab minuga kaasa,” kirjeldas Petrõkina oma etteaste sisu. Kava kontseptsiooni töötas välja jäätantsu maailmameister ja olümpiahõbe, nüüd iluuisutajate koreograafina tegutsev Ilja Averbuhh.

Petrõkina iseloomustab Venemaal tegutsevat tippkoreograafi ainult ülivõrdes. „Averbuhhiga on väga meeldiv töötada. Ta on professionaal ja teeb oma tööd alati maksimaalselt, olenemata sellest, kas ta töötab tippude või noortega,” rääkis ta. „Kui saatsime talle minu vabakava muusika, siis ta jalutas tund aega pargis ja otsis ideed. Eelmise programmi tegi mulle samuti tema. Käisime koos jääl ja sõitsime tema jääsõu dekoratsioonide vahel ning kõik tuled olid kustutatud. See on minu üks seni vägevamaid elamusi.”

Kuigi Petrõkina on Euroopa paremuselt kaheksas üksiksõitja, siis veebruaris Pekingis toimuvale taliolümpiale tal asja pole. Eestil on seal naiste üksiksõidus kõigest üks koht ja varasemate tulemuste põhjal kuulub see Kiibusele. Just Kiibuse treener Anna Levandi oli see, kes nädal enne EM-i Eesti naiste võimalustest rääkides uskus, et Petrõkina jõuab kodusel tiitlivõistlusel esikümnesse.

Kiibusel nappis usku

Vabakavas valusalt kukkunud ja ühe kolmese Lutzu ühesega asendanud Kiibus oli pärast esitust niivõrd pettunud, et loobus intervjuudest. Võistluse pressiteenistuse vahendusel edastas ta vaid mõned laused. „Mul ei ole mitte millegagi õigustada seda kava. Me kõik juba ammu teame, milles mu raskused seisnevad, ma ei hakka ennast üle kordama. Kahjuks ma täna ei suutnud nendest tugevam olla, aga andsin endast nii palju, kui sain.”

Vigastusega võitlev Eva-Lotta Kiibus sai EM-il 11. koha.

Kiibust on kogu hooaja seganud jalavigastus ja ta pole saanud korralikult treenida. See on kahandanud tema eneseusku. „Ta ei uskunud, et ta suudab. Oleks tegelikult võinud… Aga sportlane ennast ei peta, ta teab, et ta pole piisavalt treeninud,” lausus ta. „Kellele meeldiks sellisel võistlusel tuhandete pealtvaatajate ja suure telepubliku ees kukkuda ja veel mitte nii ilusti. See oli valus kukkumine ja seepärast läks ta teisele Lutzule hirmuga.”

Levandi arvab, et Kiibus suudab olümpia ajaks tõusta praegusega võrreldes palju paremale tasemele. „Esimese asjana vahetame välja tema uisud. Tuli välja, et ta oli kogu aeg sõitnud vales suuruses uiskudega,” märkis treener. „Aega veel on, olümpia võistluseni jääb veel neli nädalat ja spordis on see pikk aeg. Eva-Lotta peab rohkem endasse uskuma.”

Kogenud juhendaja sõnul on kõige olulisem võimalus korralikult treenida. „Kui ta saab harjutada, tekivad eneseusaldus ja sisemine rahu,” tõdes Levandi. „Eva-Lotta on piisavalt auahne, et ennast olümpia ajaks kokku võtta.”

Levandi sai debüüdil 14. koha

Meeste üksiksõidus sai 15-aastane Arlet Levandi 14. koha. Võitis venelane Mark Kondratjuk. Levandi kukkus vabakavas ühel hüppel, kuid ei lasknud end sellest häirida. „Alati, ka treeningul, lähed pärast eksimust täiega edasi ja lõpuni, sest muusika sind järele ei oota,” selgitas Levandi. „Teisi vigu ma palju ei teinud, katki ei läinud, täielik keskendumine oli lõpuni.”

Esimene tiitlivõistlus õpetas palju, kinnitas Levandi. „Meeleolu ja tunded olid hoopis teised kui tavalisel võistlusel. Ja see melu ning publiku kaasaelamine... Mulle see meeldib, kui saan pakkuda head meelelahutust. Sain suurest võistlusest maitse suhu.”

Jäätantsus said Eesti lipu all sõitvad Marko Jevgeni Gaidajenko ja prantslanna Solène Mazingue 20. koha. Võitsid venelased Viktoria Sinitsina ja Nikita Katsalapov.