Tänasest Eesti Päevalehest saate lugeda, et põhjus pole ettevõtjate huvipuuduses, vaid lõputult kestvates menetlustes, kus peamine pidur on kaitseministeerium, aga takistavad ka keskkonnakaitsjad. Nende suhtumine on veider ja iseenda eesmärkidele vastu töötav. Eesti julgeoleku osa on ka elektriga varustatus, mitte ainult radarid, ja elektridefitsiidist tingitud hinnatõus pikendab saastava põlevkivienergeetika eluiga.

Tootsi tuuleparki puudutavat Eleringi ja Eesti Energia vaidlust on eriti lihtne lahendada, sest mõlemad ettevõtted kuuluvad ju riigile. Kui riigifirmade vaidlus oleks juba eos maha surutud, võinuks Tootsi tuulepark heal juhul juba praegu elektrit anda ja börsihinda veidi allapoole tuua.

Vaja on nii Tootsi kui ka teiste tuuleparkide, eriti meretuuleparkide ehitamiselt takistused eest veeretada.

Vaidluse keskmes on küsimus, kas Tootsi tuulepargile tuleks toetust anda vana skeemi järgi, mille põhjal saavad enne 2017. aastat rajatud tuulepargid 12 aasta jooksul turuhinna kõrval ka toetust 53,7 eurot megavatt-tunnist, mille maksavad kinni tarbijad. Elering arvab, et ei tuleks, Eesti Energia arvab, et tuleb. Energiaturu praegust seisu ja väljavaateid vaadates ei tundu küll õige Tootsi tuulepargile toetust maksta.

Tootsi tuulepargi võimsus on Eesti enda ning Läti ja Leedu elektritarbimist arvestades siiski tilluke. Vaja on teistegi tuuleparkide, eriti meretuuleparkide ehitamiselt takistused eest veeretada. Siis oleks meie poliitikute tuuleenergeetikajutul juba sisu.