MustonenFest algab 27. jaanuaril galakontserdiga Estonia kontserdisaalis, esinevad rahvusmeeskoor, Klaaspärlimäng Sinfonietta, dirigendid Andres Mustonen ja Mikk Üleoja ning tippsolistid Vadim Repin ja Ivari Ilja. Üks MustonenFesti firmamärke ongi olnud kuulsate solistide Eestisse toomine. Festivalil on esinenud näiteks Gustav Leonhardt, Sigiswald Kuijken, Jordi Savall, Natalia Gutman, Boriss Berezovski ja Gidon Kremer. Küsin Mustonenilt, kuidas on see õnnestunud. Ta vastab: „Nad on minu head sõbrad ja tuttavad. Toon siia inimesi, keda ma tunnen. Niimoodi sujuvad asjad kõige paremini!”

Avakontserdi kavas on Schönbergi „Ellujäänu Varssavist”, Mendelssohni topeltkontsert, Pärdi „La Sindone” ja Blochi „Kol Nidre”. „See on rahvusvaheline holokaustipäev ja sellepärast läbib kogu kontserti palveteema, et meil oleks alandlikkust kõigekõrgema ees ja ootaksime tema päästet. Keskne teos on „Ellujäänu Varssavist”, mille ümber kõik koondub. „La Sindonest” mängime uusversiooni, mille Pärt pühendas Repinile ja mulle. Väga uhke on Mendelssohni topeltkontsert, kus soleerivad Vadim Repin ja Ivari Ilja, nad ei olegi varem koos mänginud.”

„Mulle on oluline, et festivalil saaks tajuda erinevaid väärtusi ja ajalugu ja et me esitleks ka uut kunsti, millel on selle kultuuri ja traditsiooniga järjepidevus,” sõnab Andres Mustonen.

28. jaanuaril liigub festival Arvo Pärdi keskusse, kus Repin ja Mustonen koos Hortus Musicusega esitavad Pärdi, Knaifeli ja Tšaikovski teoseid. Mustonen ütleb: „See kontsert on kummardus Arvole ja sellele majale. Esitame Hortusega „Fratresest” unikaalset versiooni vanadele pillidele. Maailmas on levinud kammerorkestriga või klaveriga variandid, aga meil on olemas see unikaalne versioon, mida mängisime ka 1978. aastal koos Gidon Kremeriga. Repin esitab muusikat ka oma püsirepertuaarist. Eklektiline kava, kuid meie suure sõbra Pärdi egiidi all.”

29. jaanuaril antakse Tallinna Jaani kirikus koorikontsert, kus esinevad Voces Tallinn ja tütarlastekoor Ellerhein koos Hortus Musicusega. Kavas on Kõrvits, Pärt, Mendelssohn ja Monteverdi. Kontserdi dirigendid on Ingrid Kõrvits ja Andres Mustonen.

Väga eriline on festivali traditsiooniline kontsert „Üksnes Bach”. Seda saab kuulata 30. jaanuaril Kadrioru lossis. Mustonen selgitab, et see on alati just Bachi sooloteostele pühendatud ja sageli on seal üles astunud erilised välissolistid. „Sel aastal ei saanud siia tuua neid, keda oleksime soovinud, ja nii mängime seekord mina ja Ivo Sillamaa. Soolotraditsioon on ka elus hoitud: mina mängin Bachi soolosonaate ja Ivo osi Bachi „Hästitempereeritud klaverist” ning „Kromaatilist fantaasiat ja fuugat”.”

MustonenFestil on alati omal kohal ka stiile ühendavad projektid ja seega toimub 31. jaanuaril džässiklubis Philly Joe’s kontsert „Art Jazz Quartet ja Bach”. Esineb Art Jazz Quartet koosseisus Andres Mustonen (viiul), Jaak Sooäär (kitarr), Taavo Remmel (kontrabass) ja Tanel Ruben (löökpillid).

1. veebruaril tuleb festivalile Läti õigeusu kiriku meeskoor Logos, kes toob oma kunsti Mustpeade majja ning samuti järgmistel päevadel Jõhvi ja Pärnu kontserdimajja. Koor on asutatud 1990-ndatel ja ühendab praegu 13 pühendunud lauljat. Mustonen selgitab: „Minu maailma on palju avardanud, kui hakkasin aru saama teiste maade kultuuridest. Igal festivalil on arhailine pöördumine mõne väga vana ja sügava religioosse või rahvusliku pärandi poole. Seekord toob vene õigeusu ja juudi muusikat meile Läti Logose koor.”

Vene õigeusu ja juudi muusika toob MustonenFestile Läti Logose koor.

Festivalil on sageli kavas olnud ka klaveriõhtu. 2. veebruaril esineb Estonia kontserdisaalis ukraina pianist Aleksei Botvinov. Ta on rahvusvahelise Rahmaninovi konkursi laureaat, esimene ukraina muusik, kes on salvestanud Deutsche Grammophonile, ja rahvusvahelise festivali „Odessa Classics” kunstiline juht. Tema kava „Nägemuslik klaver” on eriline: muusikaga mängivad kaasa videoinstallatsioonid, valge klaveri kaanele kuvatakse esitatavast muusikast inspireeritud liikuv pilt. Video ja klassikalise muusika sümbioosis sünnib uuenduslik ja tänapäevane tervik.

Tähendusrikas on kontsert „Aegade sild” 4. veebruaril Tallinna Jaani kirikus Eesti filharmoonia kammerkoori ja Hortus Musicusega, dirigendid on Kaspars Putniņš ja Andres Mustonen. Kuulda saab Ülo Kriguli uue teose „Liquid turns” esiettekannet, Tõnis Kaumanni „Pater Nosterit” ja „Veni Sancte Spiritust” ning Monteverdi teoseid „Christe redemptor omnium” ja „Confitebor tibi Domine”.

Tähendusrikas on kontsert „Aegade sild” 4. veebruaril Tallinna Jaani kirikus Eesti filharmoonia kammerkoori ja Hortus Musicusega, dirigendid on Kaspars Putniņš (fotol) ja Andres Mustonen.

Andres Mustonen räägib: „Mulle on oluline, et festivalil saaks tajuda erinevaid väärtusi ja ajalugu ning et me esitleksime ka uut kunsti, millel on selle kultuuri ja traditsiooniga järjepidevus. Sellised heliloojad on Pärt, Knaifel, Silvestrov, Gubaidulina. Hindan samuti meie uut eesti muusikat, kus on alles see sisemine harmoonia. Lääne muusika on viimastel aastakümnetel palju sidet harmoonia ja polüfoonia vahel katki lõiganud. See viib aga selleni, et see on nagu kunst, kus figuurid on pooleks lõigatud. Uus muusika, mida meie esitame, on kõik veel seoses nende aegade harmooniaga.”

Suurejoonelise festivali lõpetavad säravalt külalised Itaaliast, kammerorkester I Virtuosi Italiani ja Alberto Martini (viiul). Orkester tegutseb Veronas alates 1989. aastast, on osalenud Veneetsia Püha Markuse kiriku kontserdisarjades, salvestanud üle saja plaadi ning pälvinud tunnustust esitustraditsioone ja vanu instrumente austavate ajalootundlike ettekannete eest. Kavas on igihaljas ja alati innustav Vivaldi „Aastaajad”. Kontserte saab kuulda 5. veebruaril Eesti muusika- ja teatriakadeemia suures saalis ja 6. veebruaril Vanemuise kontserdimajas.

Jäägu festivaliootust lõpetama veel Andres Mustoneni sõnad: „Mind huvitavad väga erinevad kultuurid, aga lääne kultuur on erakordne! Uskumatu, mis tsivilisatsioonis me elame. Ma soovin, et selle festivali kaudu jõuaks minu mõtlemine publikuni. See on avatud ja sõbralik nägemine ka teistest kultuuridest, nagu juudi, islami, araabia, varakristlik, süüria, gruusia – kõik nad on siit festivalilt läbi käinud!”

FESTIVAL

27.1–7.2 Estonia kontserdisaalis, Tallinna Jaani kirikus, Jõhvis, Pärnus, Mustpeade majas, Vanemuise kontserdimajas