Veel 1,5 km enne lõppu võis arvata, et sakslane Johannes Rydzek võtab kulla ning tema kaasmaalane Julian Schmid ja austerlane Lukas Greiderer jagavad hõbeda. Ent siis alustas kolmas sakslane Vinzenz Geiger meeletut lõpuspurti ja kerkis võitjaks, vedades norralase Jörgen Graabaku hõbedale. Pronks jäi Greidererile.

See oli kahevõistlus, aga olnuks jalgratta grupisõit, kehtinuks eripärased kirjutamata reeglid, sest üks on individuaal, teine tiimisport. Kui rattasõidus rünnanuks sakslane, et eesolijad kinni püüda, olnuks see kõige jämedam etiketi rikkumine – Saksamaale oli kindlustatud kuld, sest Rydzek oli vaieldamatult esikolmikust tugevam, ning teinegi medal. Nüüd röövis aga Geiger oma rünnakuga Saksamaalt ühe medali. Kusjuures veelgi hullem olnuks asi siis, kui Geiger jäänuks kullata ja see läinuks Norrale. Ent see on rattasõidus, kus individualism pole au sees, kahevõistluses on.

Kombinesooniskandaali jätk

Paar päeva pärast suurt skandaali, kui segatiimide suusahüppevõistlustel viie sportlase tulemus tühistati reeglitele mittevastava kombinesooni tõttu, võttis sõna mõõtmise eest vastutav kohtunik Mika Jukkara.

„Jah, me kontrollime siin kombinesoone palju põhjalikumalt kui MK-etappidel, sest ikkagi olümpia,” selgitas Jukkara. „Seda teadsid kõik ette ja pange tähele, kombinesoonid on Pekingis hoopis teist mõõtu kui veel kahe nädala tagustel võistlustel. Viimne kui hüppaja õmbles endale olümpiaks uued ihukatted, aga mõni pani ikka mööda."

Asjatundjad paluvad vaadata Saksamaa suusahüppajate – nemad olla suurimad kombinesoonimanipulaatorid – tulemusi Pekingi väikesel mäel: MK-sarjas tänavu 4 võitu, 15 poodiumi ja 41 esikümnekohta, olümpial oli parim mees 11. Või äkki kadus sakslastel ühtäkki sportlik vorm?