Kulus vaid paar päeva, enne kui sõna "venelane" hakati seostama mitte Puškini, Dostojevski, Tšaikovski, Levitani, Mendelejevi või Lobatševskiga, vaid Putini jõugu kõrilõikajatega. Nüüd kogeme omal nahal seda, mida tundsid sakslased 1945. aastal, kui Goethe, Mozart, Hegel ja paljud-paljud teised, kes oleksid iga rahva uhkuseks, jäid erukaprali jäleda kuju varju. Sakslane ja nats kõlasid peaaegu sünonüümidena. Seega oleme meie üle valatud Putini propaganda pasaga ja me oleme tema režiimi kuritegude kaasosalised.

Me ei saa end lohutada sellega, et meil pole Putiniga mingit pistmist ja seetõttu ei kanna me tema eest vastutust. Pole tõsi: meil on ja kanname. Putini kuriteod tehakse meie nimel, «русский мир» (vene maailma/rahu) nimel. Täiesti Orwelli järgi: Vene rahu on vene sõda ja me kõik oleme paisatud sellesse.
Putini armee ei ole ainult relvajõud, see on desinformatsiooni massimeedia, see on "pehme jõud", arvukad mõjuagendid, sealhulgas kõik kultuuritegelased, kes kiidavad heaks või "mõistvad" Putini kuritegusid. Vene maailma metastaasid on Vene majad ja kultuurikeskused, kuhu Puškini ja Tolstoi sildi all sisendatakse putinismi ideid.

Ukraina õigeusu kirik (Moskva patriarhaat) mõistis agressiooni hukka, mille eest täname teda südamest. Ja kuidas on lood teiste välismaiste õigeusu kirikutega? Kogu õigeusu maailma kirikute koguduseliikmed, kellega koos teie olete: Kristusega või väävliaurudest ümbritsetud Putiniga?
Putin ei taha oma tankide rööbastele kerida mitte ainult Ukraina iseseisvust, vaid ka meie südametunnistust. Maa aga põleb sissetungijate jalge all. Ukrainlased surevad oma kodumaa kaitseks. Ja mitte ainult. Ukrainlased kaitsevad praegu kogu Euroopa tsivilisatsiooni vabadust, au ja väärikust.

За нашу і вашу свободу! Слава Україні!

Mihhail Lotman,
Andrei Makarõtšev
Tartu
27.02.2022

Jaga
Kommentaarid