Alates reedest saavad ukraina lapsed Sõpruse kinos vaadata koeratüdruk Lotte ukraina- ja venekeelseid seiklusi, abiks BFM-i tudengid, kes lastega tegelevad ja neid ukraina keeles juhendavad.

Tallinna abilinnapea Kaarel Oja

„Suhtleme kultuuriasutustega pidevalt ja nimekiri täieneb. Lisaks üritame tekitada juurde täpseid kommunikatsioonikanaleid Ukrainast siia saabunuteni jõudmiseks,” ütles Tallinna abilinnapea Kaarel Oja. Informatsioon jõuab Oja sõnul sihtgrupini eeskätt põgenike vastuvõtukeskuses Põhja-Tallinnas Niine tänaval. Tallinna linna kodulehel saab infot peale eesti ja vene keele ka ukraina keeles.

Tallinna keskraamatukogus saavad pagulased lugejaks registreerides tasuta lugejakaardi, kasutada arvuteid ja wifit, printida ja skaneerida dokumente, kasutada ruume ning laenutada peale raamatute ka nt lauamänge, pille ja sporditarvikuid. Raamatukogu keskkonnast Overdrive leiab ka ukrainakeelseid e-raamatuid.

Oja sõnul on Ukraina sõjapõgenikel oma staatuse kinnitamiseks kõige lihtsam esitada Niine keskusest saadud roheline kaart koos isikut tõendava dokumendiga. Abiks on ka kultuuriasutuste klienditeenindajad. Kõik kultuurikorraldajad ja vaba aja teenuste pakkujad, kes tahavad Ukraina sõjapõgenikele oma teenuseid tasuta pakkuda, saavad sellest teada anda aadressil ukrainaheaks@tallinnlv.ee.

Tartus, kuhu on samuti jõudnud omajagu sõjapõgenikke, on vähemalt kevadsemestril suurem osa tegevusi – tantsu- ja jalgpallitrennid, kunsti- ja muusikatunnid jne – lastele tasuta. Lemmit Kaplinski Tartu linnavalitsusest sõnas, et esmalt jagab linn infot üldhariduskoolide kohta ja siis selle kohta, kuidas sõja eest põgenenud lapsed saavad osaleda Tartus tegutsevate huvihariduskoolide töös. „Kultuuriüritusi korraldavad mitmed asutused ukrainlastele tasuta ja lisaks on meil iganädalane infokorje sündmustest, mida minnakse tegema ka majast välja põgenike majutuskohtadesse. Selle viime inimesteni läbi vastuvõtukeskuse ja kohaliku ukraina kogukonna,” rääkis Kaplinski.

Ka Noorsooteater ootab külla

Sõnadeta lavastus „Poiss ja liblik” Eesti Noorsooteatris

Ukraina passi või muu isikut tõendava dokumendiga saab tasuta sisse ka nukuteatrimuuseumi. Gruppidel palub teater enne ühendust võtta, üksikkülastajatel piisab passist.

„Teatri osas on veidi keerulisem, sest lähimad muukeelsetele lastele sobivad etendused on välja müüdud,” märkis Eesti nukuteatri kommunikatsioonijuht Peep Ehasalu.

Teatriga ühendust võttes saab teater siiski välja vaadata sobiva etenduse, ja kui peaks vabu kohti olema, saab Ukraina passiga etendust vaatama minna. Noorsooteatris on lavastusi, mis ei eelda keeleoskust, väga erinevatele vanustele: väikelastele „Nutude salajutud”, „Vurr-vurr vurrkann”, eelkooliealistele ja algklassidele „Poiss ja liblik”, „Tulipunane vihmavari”, noortele ja täiskasvanutele „ÜLT” ja aprillis esietenduv „Sinel”.

Ukraina filmid kinos ja veebis

18.–20. märtsini on Tartu Elektriteatris Ukraina filmide nädalavahetus. Kokku linastub kolme päeva jooksul kümme filmi ja kogu piletitulu annetatakse MTÜ Eesti Pagulasabi kaudu Ukraina heaks.

Linastuvad nii ukraina režissööride kui ka Ukraina-teemalised filmid. On nii dokumentaal- kui ka mängufilme, nii tõsiseid draamasid kui ka meelelahutuslikumaid linateoseid.

PÖFF-i veebikinos on kavas Ukraina filmide eriprogramm. Vaadata saab nelja filmi, mis kõik on tasuta, aga seejuures on võimalik annetada raha MTÜ-le Slava Ukraini.

Donbass” – üks Ukraina viimase aja olulisemaid linateoseid, mille autor Sergei Loznitsa „tõlgib” nn rahvavabariikide Donetski ja Luhanski elu kunsti keelde.

Kui puud langevad” – Marõsja Nikitjuki romantiline draama, milles segunevad postsovetlik realism ja unenäolised fantaasiad.

Värav” – Volodõmõr Tõhhõi mõistujutt, mille puhul on raske öelda, kas see on fantastiline must komöödia, õudusfilmi elementidega apokalüptiline tragöödia või hoopis midagi muud.

Tšerkassõ – viimase laeva vastuhakk” film Ukraina miinitraalerist Tšerkassõ, mis 2014. aasta veebruaris, kui algas Krimmi poolsaare okupeerimine, koos teiste Ukraina laevadega blokeeriti. Laevad alistusid üksteise järel, aga Tšerkassõ ei kavatsenud alla anda.

Sõja jalust Estoniasse ERSO ette

Ukraina dirigent Natalia Ponomartšuk

Reedel, 18. märtsil kell 19 annab Eesti riiklik sümfooniaorkester Estonia kontserdisaalis kontserdi Ukraina toetuseks.

ERSO ees on Kiievis sündinud ukraina dirigent Natalia Ponomartšuk, kes on 2018. aastast Kiievi kammerorkestri peadirigent. Ponomartšuk lahkus Ukrainast 1. märtsil ja jõudis Saksamaa kaudu Eestisse 14. märtsi hilisõhtul. Kontserdil soleerib ukraina nimekaim pianist Oleksi Botvinov.

Kontserdi salvestab ERR (ETV, ETV+, ETV2) ning otseülekande teevad Klassikaraadio ja ERSO TV. Telefoni teel on võimalik annetada 16. märtsi varahommikust 20. märtsi hilisõhtuni. Kontserdi piletitulu ja kogutud annetused lähevad organisatsioonile Come Back Alive, mis rahastab Ukraina vabaduse eest võitlejatele kaitsevarustuse soetamist.

Jaga
Kommentaarid