Zelenskõi esinemised on pigem lühidad ja laetud. Kui ta näitas Ühendriikide kongresmenidele vapustavalt mõjusat montaaži sõja argielust, palus mitu televõrku vabandust, et polnud vaatajat sääraste kaadrite eest hoiatanud. Kuid Zelenskõi teab, et sõjas on liitlaste abi elulise tähtsusega ja siin pole peenutsedes võita midagi.

Kui keegi jalgu järel veab – nagu ettevaatlikumat liini ajav president Joe Biden –, ei kõhkle Zelenskõi ka kergelt häbistades maailma üliriigi juhti tagant utsitamast. Pärast sellist julguse, viisakuse ja nõudlikkuse tasakaalus segu on inimlikult väga raske Zelenskõile ära öelda.

Sõnum peab arvestama vastuvõtjat, olema usutav ja lihtne. Meie kriisikommunikatsiooni spetsialistidel tasub õppida, kuidas see praktikas välja näeb.

Arusaadavalt on presidendi esinemisoskus ainult väljund ja tema sõnumite taga seisab korralik mainekorraldusmeeskond. Sõnumid ise on meisterlikud: lihtsad, selged ja arvestavad auditooriumi eripära. Just selline peabki olema toimiv kriisikommunikatsioon. Veenev, inimlik, üheselt mõistetav ja ausalt mõjuv.

Venemaa algatatud sõja järellainetus jõuab peagi põgenike ja majandusšokkide kaudu kogu alastuses ka meieni. Õppigem praegu oma ala proffidelt, et kriisi haldamine ei takerduks jälle sõnumisegaduse virvarri. Sellisesse, nagu oleme näinud viimasel kahel aastal koroonaga võideldes.

Jaga
Kommentaarid