Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumi (EKKM) 16. hooajal täitub maja foto- ja videokunsti ning tehnoloogiliselt ambitsioonikate projektidega. Hooaja avab 13. aprillil Läti-Eesti kunstniku Diana Tamane esimene isikunäitus Tallinnas „Puudutuse tüpoloogia” (avatud kuni 5.06), kus Tamane loob EKKM-i kolmekorruselist planeeringut arvestades enda kolme varasema põlvkonna esiemasid käsitleva tundliku mõtiskluse. Teoste kaudu moodustub nii kunstniku perekonna koondportree. Näituse kuraator on Peeter Talvistu.

Rahvusvahelise laengu toob EKKM-i Evelyn Raudsepa kokkukutsutud näituseprojekt „Valitud hitid” (18.06 – 7.08). Projekti raames valivad kuus Eesti kaasaegse kunsti kuraatorit näitusele isikliku subjektiivse lemmikteose, mida nad igatsevad enim taaskogeda või mis on nende arvates antud ajahetkes oluline. Osalevad kuraatorid: Maria Arusoo, Marten Esko, Maria Helen Känd, Triin Metsla, Siim Preiman, Maria-Kristiina Soomre.

Augusti lõpus täitub muuseum Taavi Suisalu tehnoloogiast ja digisuhtlusest tõukuvate installatsioonidega kunstniku isikunäitusel „Tähelepanufiguurid” (27.08 – 16.10). Suisalu, kes on varem lindistanud vulkaane ja mahakantud satelliite, komponeerinud heliteoseid muruniidukitele, sidunud bioloogilisi ja digitaalseid ökosüsteeme, keskendub selles projektis inimese enesekuvandi muutumisele, mis on mõjutatud tehnoloogiate arengutest.

Aasta lõpus võtab näitusesaalid üle EKKM-i asutajaliige, legendaarne Marco Laimre koos sõpradest kunstnikega. 28. oktoobril avaneva rühmanäituse märksõnad on tehistegelikkus, postapokalüptilised digitaalmängud ja düstoopiad.

Diana Tamane "Lillesmugeldaja"
Muuseumi uuendusmeelsele vaimule kohaselt toob hooaeg kaasa muutusi ka institutsioonis endas. Püsivalt on EKKM-i meeskonnaga liitunud uus kuraator-projektijuht Maria Helen Känd. Värskenduskuuri on läbinud EKKM-i koduleht (WWW Stuudio) ja visuaalne identiteet, mille on loonud Indrek Sirkel ja Ott Kagovere. Selle identiteedi raames alustab loomingulist tööd EKKM-i esimene hooajaline graafiline disainer Aaro Veiderpass.

Sel aastal jätkuvad EKKM-is regulaarsed kolmekeelsed giidituurid (eesti, inglise ja vene keeles), muud publikuprogrammide sündmused ja kunstikool, mis kuulutatakse välja koos vastavate näituste infoga. Plaanis on korraldada ka ukrainakeelseid tuure, mida viib läbi haridusprogrammide koordinaator Anita Kodanik.

Kohvikualal lükkavad endise Kultuuriklubi Kelm tegijad käima EKKM-i baari, mida saab külastada ka pärast näituse sulgemist. Juba teist aastat järjest on EKKM-i hoov avatud naabruskonnale ja linlastele, kus võib ööpäevaringselt näha teoseid EKKM-i kollektsioonist, baari lahtiolekul külastada terrassiala ning toimib kogukonnaaed EKKM-i uue hooajalise peaaedniku Maria Muugi hoolsa pilgu all. Muuseumiga sama katuse all jätkab tegutsemist kohalikku ja rahvusvahelist kunstialast uudiskirjandust vahendav Lugemiku raamatupood.

EKKM on näituste ajal avatud teisipäevast pühapäevani kell 12:00–19:00 ning külastus on publikule jätkuvalt tasuta.

EKKM-i baar on avatud ka näitustevahetuse perioodil, teisipäevast pühapäevani, keskpäevast hilisõhtuni.

Jooksev info on EKKM-i Facebooki lehel ja Instagramis, samuti saab nende kodulehel liituda EKKM-i meililistiga.

Muuseumi tegevust toetavad 2022. aastal Eesti Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital ja Tallinna linn.

EKKM-i saavad toetada kõik soovijad: Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum MTÜ, EE507700771005906564.