ERR-i saates "Esimene stuudio" (20.04.22) väitis Keit Pentus-Rosimannus (rahandusminister, Reformierakond), et "Eesti juba praegu ei kasuta Vene gaasi". Martin Helme (endine rahandusminister, EKRE) juhtis oma vastuväites tähelepanu gaasivarudes oleva gaasi päritolule: "See gaas, mis meil on varudes, see on ju Venemaalt tulnud gaas, see, mida me hakkame Lätist ja Soomest ostma. /.../ Kui täna räägib meile valitsus, et me enam Vene gaasi ei kasuta, siis see ei vasta tõele."

Kontrollime, kummal on Eestis kasutatava gaasi päritolu osas õigus.

KONTROLL

Gaasi päritolu selgitamiseks pöördus faktikontrolli tiim Eleringi kommunikatsioonijuhi Ain Kösteri poole. Elering haldab kogu Eesti siseriiklikku ja ülepiirilist energiataristut.

Köster kinnitab, et Venemaalt gaasi hetkel Eestisse otse ei tule, sest siinsed turuosalised ei soovi Venemaalt gaasi osta. Ka Eleringi veebilehel avaldatud graafik näitab, et alates 1. aprillist ei ole Venemaalt gaasi Eestise toodud. Ilma Venemaalt tuleva gaasita ostab Eesti gaasi Läti Inčukalnsi hoidlast, millele Martin Helme ka oma väites viitab.

Läti hoidlas oleva gaasi päritolu küsimus on keerulisem. Kösteri sõnul on hoidlas nii Vene gaasi kui ka Leedu päritolu LNG-põhist gaasi, mida imporditakse Klaipeda kaudu. "Seega ei saa kahjuks üheselt öelda, et kui kasutame Läti hoidlast tulevat gaasi, siis kas see on Vene gaas või muudest allikatest pärit gaas," ütleb Köster. Läti ei ole samuti alates 1. aprillist Vene gaasi importinud, kuid see ei tähenda, et Inčukalnsi hoidlas Vene gaasi enam ei oleks.

Võrdluseks moodustas Vene gaas Läti gaasiimportist möödunud aasta aprillikuus 70%.

Köster juhib samas tähelepanu, et LNG-põhise gaasi osakaal turul kasvab, sest Vene gaasi ostmise vastu on vähem huvi. Seetõttu suureneb ka Leedu gaasi osakaal Läti hoidla varudes ja Eestisse toodavas gaasis.

OTSUS

Keit Pentus-Rosimannus: Pigem vale, sest kuigi gaasi Venemaalt Eestisse hetkel ei tooda, on Eestis siiski jätkuvalt kasutusel ka Lätis hoiustatud Vene päritolu gaas.

Martin Helme: Pigem tõsi, Läti hoidlas on osa gaasist Vene päritolu, mistõttu ei saa valitsus väita, et Vene gaasi Eestis enam ei kasutata.

PROJEKTIST

Hea lugeja! Kui ka sinule jääb silma mõni valekahtlusega väide, saada see julgelt aadressile faktikontroll@epl.ee.

Eesti Päevaleht, Delfi ja Eesti Väitlusselts käivitasid 2017. aastal Faktikontrolli projekti, mille käigus jälgitakse, kuidas poliitikud faktidega ringi käivad. Väitlusseltsi juures tegutsevad faktikontrolörid jälgivad igapäevaselt poliitikute ja teiste arvamusliidrite meedias väljaöeldavat ning kontrollivad erinevaid esmapilgul kahtlust äratavaid või küsimusi tekitavaid väiteid. Kontrolli tulemused ilmuvad Eesti Päevalehe veebis ning seal antakse poliitikute väidetele hinne kuuepunktiskaalal: eksitav, vale, pigem vale, nii ja naa, pigem tõsi ja tõsi.

Jaga
Kommentaarid