Läti põllumehed protestisid peamiselt just madala piimahinna pärast. Noodsamad traktorite Ferrarid – John Deere’id – olid liisitud siis, kui piimaliitri hind oli 27 santiimi ehk ligi kuus krooni. 2009. aasta alguseks oli see aga langenud 3,3 kroonini. Selge siis, et põllumeestel ei jätkunud laenude ja liisingute maksmiseks raha.

Protest aitas. Kuigi Läti valitsus oli juba siis rahast täiesti lage, otsustati anda põllumeestele toetuseks 22 miljonit latti, mis on ligi pool miljardit Eesti krooni. Sellest siis maksti traktoriliisinguid ja lõpetati alustatud investeeringud. Vähesed olid nii nutikad, et raha tallele panna ja kulusid kokku tõmmata.

Eestis maksavad piimatööstused põllumehele piimaliitri eest praegu samuti umbes kolm krooni. Aga kuue kroonini ei kasvanud Eestis liitri hind ka parimal ajal. Meie tipptasemeks jäi viis krooni. Kuid nagu Lätis, investeeriti ka meil hoolega traktoritesse, lautadesse ja eurokõlblikkusse.

Parexi päästmine

Mõni aeg tagasi kasvas Läti majandus kõvasti kiiremini kui meil siin Eestis. Siis olime kadedad ja lootsime lätlastele järele jõuda. Miks aga läheb lätlastel nüüd halvasti? Ja miks oli nende majanduskasv enne suurt kriisi nii palju suurem kui Eestis? Üldjoontes on ju kõik sarnane. Skandinaavia pangad kühveldasid laene anda nii siin kui ka seal. Valuutakurss on euros kinni nii Eestis kui ka Lätis. Mõlemad on väikesed riigid, mis sõltuvad väliskaubandusest. On siiski kaks eripära, mis saidki lätlastele saatuslikuks.

Esimene eripära oli pank nimega Parex – Läti suurim omal ajal. Selle omanikud ja juhid olid isandad Kargins ja Krasovickis. Panga klientideks aga paljud mitteresidendid ehk kui otse öelda, siis Venemaa kodanikud, kes otsisid võimalust, kuidas Venemaal teenitud raha Euroopa Liidu majandusse sokutada. Pank laenas raha lätlastele, kuid laenas ka rahvusvaheliselt ja laenas üsna julgelt.

Hulluks läks asi eelmise aasta sügisel.

/---/

JÄTKUB

Teksti lõpuni lugemiseks on kaks võimalust: (a) lugeda seda Eesti Päevalehes; (b) saata kiri aadressil juhtimine@epl.ee märgusõnaga TELLIN ja lisada sinna juurde, kes te olete ja mida teete. Mind huvitab, kes mu tekste loevad.

Aavo Kokk selgitab kuni järgmise suveni igal teisel kolmapäeval aktuaalsete majandussündmuste tausta.