Kui veel möödunud aastal oli haiglas viibiva lapse vanema voodipäeva kulude sekka arvestatud ka vanema nõustamine, siis nüüd maksab haigekassa ainult vanema majutuse ja toitlustamise eest. Haigekassa põhjendab muutust süsteemi läbipaistvamaks muutmisega – hooldaja voodipäeva hinnast on maha arvatud nõustamisteenus, mida haiglas viibiva lapse hooldaja alati ei vajagi.

Haigekassa eriarstiabi paketi arenduse talituse juhi Tiina Satsi sõnul on muutus seotud voodipäevade nüüdisajastamise protsessiga, ravi kvaliteeti see ei mõjutavat. Satsi väide näitab, et tegelikust elust on haigekassa ametnikud väga kaugel – see jutt on ebaprofessionaalne.

Lastearstina töötasin mitukümmend aastat haigete vastsündinutega ja enneaegsete lastega. Püüdsime nõustada emasid, kuidas adapteeruda oma lapsega, kuidas teda hooldada, kuidas teda sondist toita ja seejärel rinnast. See on sünnitusmajast haiglasse üle toodud emale pikaldane ja väga raske protsess. Selle protsessi kergemaks tegemiseks kaasasime Tallinna lastehaiglas juba 1980-ndate alguses töösse ämmaemanda, günekoloogi, terapeudi, psühholoogi ja sotsiaaltöötaja.

Tunnustatud süsteem

Tallinna lastehaiglas rakendatud ema ja lapse düaadi süsteem on saanud tunnustust paljudes riikides. Näiteks 2016. aastal Baltimore’is toimunud Põhja-Ameerika pediaatriaühenduste aastakongressil kuulutati see kuldstandardiks, mida soovitatakse viljeleda kõikides lastehaiglates.

Ent meie haigekassa arvates on emade ja laste probleemid lastehaiglates teisejärgulised. Rahalistes raskustes olev haigekassa leidis võimaluse tõsta voodipäeva hinda kutsehaiguste puhul 33%, sisehaiguste puhul 20%, aga lapsed ja emad jäeti vaeslapse ossa.

Loomulikult vajab meditsiin lisaraha. Kahjuks sunnib poliitikute õhutatav sõjahüsteeria väga palju raha kaitsevõimesse suunama. Selle asemel et otsida poliitilisi kompromisse potentsiaalse vaenlasega, tehakse talle sääsehammustusi. Pigem suurendaks meie julgeolekut see, kui iga Eesti Vabariigis sündinud last ja ema maksimaalselt aidataks.