Millegipärast ehitatakse Soome poolele EstLink 2 maabumiskoha juurde võimsaid seadmeid elektrienergia vastuvõtuks, mida paraku Eesti poolel näha ei ole. See kõik viitab energia ekspordile Eestist Soome, aga mitte vastupidi. Väide, et meil on võimalik osta Norrast odavalt elektrit, ei pea samuti vett, sest Soome ja Rootsi vaheline merekaabel seda füüsiliselt ei võimalda. Lähitulevikus ei ole ette näha Soome ja Rootsi vahele lisakaablite ehitamist. Järelikult kui Eesti tarbijad peavad nii või teisiti NPS Eesti piirkonna vahendusel kallist EE elektrit ostma, siis parem oleks seda teha taastuvenergiat kasutades ja CO2 emiteerimist piirates.

Tuhandeid päikesepaneele

Auverre teise energiaploki ehitamise asemel võiks valitsus kaaluda võimalust soetada selle raha eest päikesepaneelide süsteeme. Visalt püsib arusaam, et meil on ju üheksa kuud kehva suusailma. Uurimistulemused seevastu näitavad, et Eestis paistab päikest sama palju kui Põhja-Prantsusmaal või Saksamaal. See jaotub lihtsalt aasta lõikes ebaproportsionaalselt.

Päikesepaneelide süsteem koosneb paneelidest, kaabeldusest, raamistikust katusel või hoovis ja võrguinverterist, mis muudab alalisvoolu vahelduvvooluks ja aitab ületoodetud elektrienergia võrku tagasi müüa. Talvel, kui meil päikest ei paista, on võimalik tasaarvelduse korras võrgust elektrienergiat tarbida.

Paneelide paigaldamine maksab suurusjärgus 2–2,5 eurot vati kohta. Ühe 150-ruutmeetrise eramu elektritarve on suurusjärgus 8000–10 000 kilovatt-tundi aastas, kui ei ole tegemist elektriküttega. Süsteemi orienteeruvaks maksumuseks tuleb 21 000 eurot ja aastas toodetakse ühe eramu kohta 9090 kWh elektrienergiat. Auveresse ehitatava teise energiaploki maksumuse eest saaks riigi täieliku toetuse puhul 30 000 eramaja katused päikesepaneele täis. Riigihanke puhul on alust arvata, et see hind kukub poole võrra, ja kui küsida majaomanikelt ka näiteks 20 protsenti omaosalustasu, kasvab eramute arv juba 74 000-ni. Eramajadele paigutatavate paneelidega toodetaks siis kokku 672 megavatt-tundi elektrienergiat! Praegu on elektrijaamade ööpäevane koguvõimsus talvisel tipp­ajal 1700 megavatti.

Auvere elektrijaama projekteeritav ööpäevane võimsus on 300 megavatti ja selle koguse elektrienergia saamiseks on vaja ahju ajada 35 000 tonni põlevkivi. Aastas teeb see 12,775 miljonit tonni põlevkivi! Päikesepaneelide koguvõimsus on aga 700 megavatti.

Lihtne arvutus näitab, et päikesepaneelidega on võimalik toota pea pool kogust ööpäevas vaja minevat elektrienergiat. Ja ei mingit CO2 kvootide ostmist. Missugune Euroopa Liidu riik saaks öelda, et toodab peaaegu 45% ööpäevasest elektrienergiast taastuvenergia meetodil?