Tegelikult ei ole ma selle reformiga kursis, sest riigi- ja omavalitsustöötajate ametiühingute liidu (ROTAL) esindajaid pole selle arutelule absoluutselt kutsutud. Uurisin ka ametiühingute keskliidu erakorralisel juhatuse koosolekul, kas äkki nende poole on ministeeriumist pöördutud eripensionide teemal – kedagi asja arutama kutsutud või mõni töörühm loodud. Vastus oli eitav.

Ühesõnaga, sotsiaalpartnerid on reformi kaasamata. Sooviksime kõigepealt siseministeeriumist teada saada, mis toimub.

Miks selline infosulg on tekkinud?

Praegune valitsus on võtnud sellise poliitika, et võimalikult vähe kaasatakse sotsiaalpartnereid või üldse teisi osapooli. Valitsuse suhtumine ametiühingutesse pole vaenulik mitte ainult selle konkreetse seaduseelnõu osas.

Kas politseinike ja kaitseväelaste eripensionide kokkutõmbamine on ROTAL-ile vastuvõetamatu?

Muidugi. Samas võib-olla leiaksime arutelu käigus lõpuks mingisuguse alternatiivse variandi, kuidas reforme läbi viia nii, et see oleks kõigile asjaosalistele vastuvõetav. Praegu ei ole aga meid arutelusse kaasatud ja seega ei oska sellel teemal midagi pikemalt öelda.

Kui tugev on sotsiaalministeeriumi argument, et politseinike ja kaitseväelaste eripensionide maksmine hakkab riigi pensionisüsteemile üle jõu käima?

See sõltub pigem sellest, millised suunad on riigieelarve koostamisel võetud. Näiteks väga vähestel NATO riikidel on kaitsevaldkonna eelarve kaks protsenti SKT-st. Kas suhteliselt vaene Eesti peaks olema üks neist vähestest riikidest? See on koht, kus saaks ehk kokku hoida.

Ja veel, teise rahakotti pole küll ilus vaadata, kuid ka riigikogu võiks teistele eeskuju näidata oma kulude vähendamisega.

Kriisiolukorras tuleb igalt poolt kokku tõmmata, kuid kui politseinikest rääkida, siis neile on eripension üks väheseid motivaatoreid, mis hoiab neid politseis tööl.

Kas siis ei läheks enam keegi politseisse tööle, kui eripensionid ära kaotada?

Ei saa öelda, et mitte keegi ei läheks, sest osa ametnikke lähtub ehk põhimõttest oma riiki teenida. Aga riigiametnike palgad on madalad ja eripension on oluline motivaator, mis hoiab inimest tööl.

Teine lugu oleks siis, kui palgad jõuavad tasemele, kus ka politseinik suudab ära elada nii, et oleks võimalik korralikult pensionipõlveks koguda.

Praegu on ju pooled riigiametnikud sellised, kes teenivad alla keskmise palga, mis tähendab, et pensioniks ei saa suurt midagi kõrvale panna.