Just sellepärast toodab Eestis komme näiteks ilusa eesti keele kõlaga AS Kalev Chocolate Factory. Fonde valitseb meil aga AS GILD Fund Management. Ja kinnisvarasse investeerib firma, mille nimi kõlab puhtas eesti keeles AS Eastern Europe Real Estate Investment Trust.

Ajal, kui Hansapank muutub vaikselt Swedbankiks ja Ühispank Skandinaviska Enskilda Bankeniks (SEB), on meie registris juba olemas mitmeid ilusa nimega krediidiasutuste filiaale. Näiteks AS DnB NORD Banka Eesti või AS UniCredit Bank Eesti.

Rääkimata kindlustussektorist, kus kindlustusandjate filiaali nimed kõlavad sedasi: AS Parekss Apdrosˇinasˇanas Kompanija, BTA apdrosˇinâsˇanas akciju sabiedrîba, Euler Hermes Kreditversicherungs-Aktiengesellschaft. Värskelt alustas Eestis tegevust kuningliku nimega Royal & Sun Alliance.

Aga mis on Eestis jätkuvalt kõige seksikam valdkond? Ilmselt ikka ehitus ja ehitusmaterjalide tootmine. See valdkond muutub nii kiiresti, et ei jõua isegi firmanimede vahetamisega kaasas käia. Üks nimi on seksikam kui teine. Veel mõni aeg tagasi tegutses Eestis vägagi edukalt ettevõte nimega Optiroc. Nüüd enam Optiroci pole. On maxit Estonia AS, mis kuulub ehitusmaterjalide tootjate rühma maxit Group. See omakorda kuulus Saksa kontserni Heidelberg Cement Group (nüüd kuulub Saint-Gobainile).

Kuidas hääldada?

Mõne aja eest tegutses Eesti ehitusmaterjalide turul ka Est-Stein. Praegu on selle ettevõtte asemel seksika nimega Lafarge Roofing OÜ. Kõik seepärast, et muutunud oli firma koosseis ja juhtimine. Katusekivide tootja Wiekori asemel on nüüd Koramic, õigemini Wienerberger. Samamoodi on Aseri tellisetehasel viimasel ajal üsna mitu nime olnud, ja tehas on nüüd, viimase seisuga, otseselt samuti Wienerbergeriga seotud.

Betoonifirma Rudus kuulub Soome Rudusele. See omakorda ettevõtete gruppi CRH, kuhu kuulub ka siinne sillutuskivide tootja Rae Betoon. CRH on jällegi seksikas nimi, mille poole püüelda.

Ehitusmaailma kliendikaardi sain kunagi just siis, kui neid ehitusmaailmu enam ei olnud. Oli hoopis K-Rauta. Ja hetk hiljem juba K-Rautakesko. Isegi omanik polnud muutunud. Emexi asemel on nüüd Kuusakoski, FKSM-i asemel YIT. Kõik uhked ning rahvusvahelise kõlaga firmanimed.

Pole ma ka ise patust päris prii. Olin kunagi mõnda aega seotud ühe firma asutamisega. Mingit kummalist teed pidi sai firma nimeks One2One Marketing Agency. Notar ei suutnud seda käänata – enne läks keel sõlme. Ja endal hakkas ka naljakas.