Mulle näib, et sotsid on teinud EKRE-ga koostööd välistades ainuvõimaliku otsuse. Nende toetajad võivad kergemalt hingata.

Säärane ettevaatlikkus ja alalhoidlik talupojatarkus on vahel muidugi asjakohased. Aga mõnikord tundub siiski tarvilik näidata ka oma selgroogu ja kindlaid põhimõtteid. Näiteks inimene, kes kuulutab, et ta eladeski ei hakka sööma keedetud porgandit, mõjub tõesti lapsikult. See on hellitatud jõnglase kapriis. Aga kujutame nüüd ette inimest, kes ütleb, et ta mingi hinna eest pole nõus sööma kassi. See maitse-eelistus tundub juba palju tõsiseltvõetavam. Muidugi, elus võib ette tulla kohutavaid, väljapääsmatuid olukordi, kus ka kass leiab tee pannile, aga siiski oleme ju peaaegu kõik nõus deklareerima: ei, kassi me ei söö! Ja kui keegi keeldub sellele avaldusele alla kirjutamast, siis tundub ta veidi imelik ja meil tärkavad tema kohta pahaendelised kahtlused.

Leidub hulgaliselt valijaid, kes tegelikult ootavad erakondadelt selget signaali selle kohta, kellega nad on nõus koalitsiooni tegema ja kellega mitte. Usun, et sotside valijad oleksid ülimalt pettunud ja nõutud, kui sotside juhid keelduksid võtmast ühemõtteliselt eitavat hoiakut EKRE kohta. Minu enese jaoks on see kindlasti väga oluline näitaja, mille alusel valimispäeval oma otsus teha. Oletame näiteks, et te olete saanud kaks peokutset. Ja te soovite teada, kas peole tuleb ka üks inimene, keda te silmaotsaski kannatada ei või. Kelle jutt tundub teile rumal ja kelle naljad on talumatult labased. Te küsite: kas tema ka tuleb? Ühe peo korraldaja vastab teile ausalt ja otsekoheselt: ei, teda ma ei kutsunud, ole rahulik. Teine aga pilgutab kavalalt silma ning keerutab: kes teab, ootame-vaatame, sõltub asjaoludest. On ju ilmselge, kummale peole te lõpuks lähete.

Mulle näib, et sotsid on teinud EKRE-ga koostööd välistades ainuvõimaliku otsuse. Nende toetajad võivad kergemalt hingata.

Kusjuures ma ei usu, et sotsid end sellega nurka värvisid, nagu kõlavad mõned arvamusavaldused. EKRE on ka teistele erakondadele vaieldamatult kõige ebamugavam partner. Nagu ütles oma intervjuus Kaja Kallas, on tegelikult just nimelt EKRE välistanud koostöö peaaegu kõikide teiste jõududega, tulles lagedale aina räigemate avaldustega ning andes ühtlasi teada, et ei kavatse neist sammugi taganeda. Kui mõelda kahe võimaliku võitja peale, siis Keskerakonna jaoks oleks kõige mõnusam kindlasti koalitsioon sotsidega, Reformierakond võtaks meelsasti partneriks Isamaa, aga lõppude lõpuks oleks neil omavahelgi kergem asju ajada kui kutsuda läbirääkimistele EKRE ja häbeneda siis silmad peast.

Seega tegelikult võiks ju teisedki erakonnad loobuda libedast mõistujutust ja kõneleda avameelselt – nagu sisimas nagunii mõeldakse. Ma arvan, et nende valijaid see rõõmustaks. Pole vist siiski põhjust karta, et olukord kujuneb nii hulluks, et pannile enam tõesti midagi söödavat panna pole.

Jaga
Kommentaarid