Briti saartega on varasematel sajanditel üritanud rinda pista hispaanlased, prantslased ja sakslased, kuid paraku edutult. Sama võib öelda ka Eesti (mandri)poliitikute kohta, kes muudkui madistavad Vjatšeslav Leedo Väinamere Liinidega.

Meresõda on pidanud Meelis Atonen Reformierakonnast, Juhan Parts IRL-ist ning nüüd on siis sotside ja Urve Palo kord, aga hammas ei taha kuidagi peale hakata. Nii nagu hukkus hispaanlaste Võitmatu Armaada, jooksis liiva Napoleoni korraldatud kaubandusblokaad ja nurjus Hitleri plaan Briti saared õhurünnakutega põlvili suruda, samuti kipub vägisi tunduma, et ka Leedo laevad sõidavad ja jäävad sõitma, käigu mandril asuv valitsus kasvõi kõrvade peal.

Mina ei tea, milline Vjatšeslav Leedo päriselt välja näeb, aga tema vägevus tundub olevat nii suur, et silme ette kerkib „Kariibi mere piraatide” hirmuäratav kapten Davy Jones, kellel oli näo asemel kaheksajalg. Sellise isikuga pole tõesti kerge hakkama saada, isegi kui sa oled nii kaunis daam nagu Urve Palo või Keira Knightley! Tallinna Sadam võib ju tellida endale Norramaalt neli meresõidumasinat, nagu Peeter Esimene, kes ühel hetkel otsustas, et ka Venemaast peab saama mereriik, aga ega siis Leedo nii kergesti alla ei anna ja tema laevad kuhugi ei kao! Jah, Miki võib väikse valge süstaga Piritalt merele minna, kuid oi-oi, mis kerkib lainetest: see ju kuri merehiid!

Läänemeri on suur ja lai. Keda seadus ei kaitse ja valitsejad taga kiusavad, see võib hakata lindpriiks ja müüa oma hinge saatanale. Kujutan ette, kuidas saarlaste laevad suvalisel hetkel mustast merepõuest välja sööstavad, kaetud rohelise mererohu, limukate ja kalaluudega. Sõidavad pahinal Virtsu sadamasse, võtavad peale trobikonna jaanipäevalisi ja aidaa, ees ootab Saaremaa! Must pealuuga lipp aina plagiseb mastis. Eks katsu piraadilaeva kinni püüda ja lihtsameelsetele sõitjatele selgitada, et tegelikult peaksid nad sõitma Tallinna Sadama laevadega, sest nemad on konkursi tõelised võitjad.

Kui peakski minema korda mõni uus laev Kuivastu ja Heltermaa poole teele saata, pole sugugi kindel, et neil ka randuda õnnestub. Inglismaa pinnale pole pärast normanne suutnud tungida ükski vallutaja, miks peaksid saarlased ja hiidlased kehvemast puust olema? Parimal juhul sulgevad sadamad valitsuse lipu all seilavatele laevadele. Halvemal juhul panevad tööle libamajakad, nagu tegid nende esivanemad, kuulsad rannaröövlid, kes elatusidki laevade karile meelitamisest ja käisid mere ääres mitte päevitamas, vaid hukkunud alustelt pärit varandust korjamas.

Sõda käib, meri keeb ning Urve Palo ja Vjatšeslav Leedo seisavad kumbki oma laeva ninas, haljas mõõk käes. Ahvipärdik kriiskab masti otsas ja Jack Sparrow närib küüsi.

Alles talv toob rahu. Siis pole meil tarvis ei Väinamere Liinide ega Tallinna Sadama laevastikku. Siis võib rännumees võtta kepi kätte, siduda läkiläki lõua alt sõlme ja minna üle jää, kuhu tahab.