Praeguseks on nad jõudnud veendumusele, et kõige tulemuslikum on anda teadlaste meeskondadele rahalised vahendid iduettevõtte loomiseks, et oma toode või teenus välja arendada, seda turul katsetada ja seejärel mõnele keskmisele või suurettevõttele või riskikapitalistidele müüa. Selleks on instituudi juurde loodud investeerimisfirma SRI Ventures, mis investeerib spin-off’idesse ehk kõrvalfirmadesse ja pakub kiirenditeenuseid.

Kasvas välja SIRI

Nõnda on SRI loonud üle 60 idufirma turukapitalisatsiooniga üle 20 miljardi dollari. Mitu SRI spin-off’i on üles ostnud maailmas tuntud ettevõtted nagu Google, Nokia, Bayer, Dow Chemical Company. Üks tuntumaid SRI kõrvalettevõtteid on ilmselt SIRI, mille Apple 2010. aastal üles ostis ja selle tehnoloogia oma telefonidesse integreeris.

SRI Ventures lähtub spin-off’e finantseerides eeldusest, et suurepäraste teadmiste ja ideedega teadlasel ei pruugi olla ettevõtja kompetentsi, ning palkab ettevõttele ärijuhi väljastpoolt instituuti. Haudefaasis on ettevõttel võimalik saada kuni 100 000 dollarit toetust ja kiirendifaasis veel kuni 150 000 dollarit. Seejärel kaasatakse eraturult riskikapitalistid või huvitatud ettevõte ning pärast väljumist jagavad SRI ja teadlaste tiim tulu vahekorras 2/3 ja 1/3.

Väikeste variatsioonidega on selliseid investeerimisettevõtteid või fonde loodud ülikoolide ja teadusasutuste juurde mitmes riigis, mis figureerivad maailma innovatsiooniindeksi tipus. Enamasti on nende algkapital tulnud riigilt, sest kogemused näitavad, et riskikapital pelgab liiga varast faasi.

Näiteks Rootsi riik on spin-off’idesse investeerimise eesmärgil Uppsala ülikooli juurde loonud valdusfirma Uppsala University Holding (UUH). UUH investeerib ülikooli spin-off’idesse nagu SRI-gi keskmiselt 200 000–300 000 eurot, tehes seda neljas-kuues etapis. Rootsi eripära seisneb selles, et seal kuulub intellektuaalomand teadlasele, mitte ülikoolile ja loodav start-up on algusest peale teadlaste tiimi, mitte ülikooli oma. UUH võtab investeeritud raha vastu keskmiselt 3–8% osaluse ulatuses. Kuigi erinevalt SRI-st on Uppsala puhul ettevõtte juhtimine teadlaste tiimi, mitte ülikooli ega varahaldusfirma käes, näitavad tulemused, et edukad spin-off’id ise on kaasanud ettevõtte juhtimisse väljastpoolt ülikooli kogemustega ettevõtja.

Rahastamist pole

Teema väärib tähelepanu ka siinmail, sest Eesti ülikoolide juures pole praegu piisavaid finantseerimisvõimalusi, et tudengite või teadlaste meeskonnad saaksid kõrgtehnoloogilist ettevõtlust alustada.