1. kõigepealt maksad peale, et tööle jõuda, sest tööaegadega ning kodu- ja töökoha vahet tasuta bussitransporti pole, AGA võiks tervishoiutöötajatele tegelikult olla.

2. siis maksad peale, et oma autoga tööle tulid ja tahad töö ajal parkida, mis siis, et parkimine on soodustusega, ikkagi tuleb sul maksta, kui tahad tööl käia, AGA võiks saada parkida tasuta, vähemalt nendes linnades, kus tasuta bussitransporti pole.

3. tööle jõudes saad teada, et keegi on haige või koolitusel vms põhjusel ei jõua täna tööle ja kõik tuleb ümber korraldada, seega võid jõuda osakonna töö asemel uuringutele assisteerima või siis hoopis intensiiviravipalatisse või mõnd muud asja ajama, kui esialgselt oli plaanis.

4. kui jõuad peale 12 tunnist valvet lõpuks koju ja mõtled õndsalt, et sul on järgmised kaks päeva vabad, siis heliseb telefon ja sul palutakse hommikul uuesti tööle tulla, sest hommikune haigestunud on nüüd juba tõsiselt haige ning ei jõua veel nädal aega tööle. AGA, kui asendustöötajat pole, siis äkki peaks osakonnas hoopis mõned voodid sulgema? Su peas tiksub, et mis saab patsientidest ja sa annad nõusoleku...

5. ohkad ja tõstad ümber oma hambaarsti aja, mis oli su vabale päevale planeeritud, kinnitad lapsele, et ei jõua taas tema trenni vaatama tulla ning lähed 24/7 Prismasse, sest homseks planeeritud töölkäik tuleb siiski täna ära teha. Homme oled ju taas 12 tundi tööl. AGA võiksid öelda, et ma tõesti ei jaksa tööle tulla, ma pean ka puhkama, ka minu pere vajab mind ja ka mina pean end hoidma, et mitte haigeks jääda, KUID lähed, sest patsiente on palju.

6. lõuna sööd töö ajal oma raha eest, kui sul üldse selleks aega jääb, AGA võiksid süüa samal ajal, kui patsiendid söövad ning sama, mida patsiendid söövad tööandja kulul, sest tegelikult ei tohiks osakonnast välja minna.

7. palgapäeval saad kätte palga, mis ei ulatu Eesti keskmiseni! AGA võiks olla vähemalt 1,5 Eesti keskmist, nagu on enamuses Euroopa riikides sinuga sarnasel töökohal.

Töö tervishoius on AGA selline, et päästad elusid iga jumala päev! Näed tänulikku patsienti, kes tahaks küll sinuga 3 korda kauem rääkida, kui Sul tema jaoks aega on. Kodus aga näed nägusid, kes vaatavad sind etteheitvalt - ka nemad tahaksid sind näha 3 korda sagedamini, kui nad näevad. Mida siis teha? Tasuta lõuna või värske puuvili ei päästa, kuid kergendaksid olukorda oluliselt. Mõistlik töökorraldus ning oma inimeste päriselt väärtustamine nii suhtumises, hoiakutes, mõistmises, ärakuulamises, psühholoogilises toes...

Tänane võti on töö korraldamine, mitte haigekassa arvete alusel, vaid nii nagu oleks päriselt mõistlikum! Aeg on taibata, et "kõige efektiivsem raha lugemise süsteem meie tervishoius ei tööta päriselt enam nii nagu töötab tervishoid". Ilma uuendatud rahastamismudelita ei tule lahendust. Vahel tuleb jätta mõni asi seisma ning alustada uuelt lehelt, et saavutada suurem kasu!