Oudekki Loonega ei saa kuidagi nõustuda - samal ajal kui Eesti president näeb vaeva, et Eesti oleks NATO vihmavarju all piisavalt kaitstud Putini agressiivsete ambitsioonide eest, mõnitab peaministrierakonna liige meie ja meie kõige olulisema liitlase presidente.

Võib ju diskuteerida, kas "headuse telg" on kõige adekvaatsem väljend Eesti ja USA suhete iseloomustamiseks, aga miks mitte lisada riigivisiidil veidi suhkrut juurde. Igal juhul on see kordi pragmaatilisem ja moraalsem, kui lugupeetud riigikogu liikme pakutav: "Niisugune kitsarinnaline moralism pingestab asjatult riikidevahelisi suhteid: täna vajame rahu säilitamiseks ning kaubanduskonfliktide vältimiseks just pragmaatilist lähenemist, kus kõigi osapoolte suveräänsust austatakse võrdselt ning kus ühelgi osalejal ei ole automaatset moraalset eelispositsiooni."

Ehk siis moraalist me ei räägi, kõik väärivad võrdset lugupidamist, nii De Gaulle kui Hitler, nii Mannerheim kui Stalin, nii Päts kui Ždanov... nii ohver kui timukas!

Ühe poliitiku veidrad võrdlused ehk ei väärikski suuremat tähelepanu, paraku, filosoofia, mida politoloogia magister Oudekki Loone propageerib, ei ole vaid tema isiklik nägemus, vaid Tallinna Ülikooli ühiskonna- ja riigiteaduste ühe koolkonna (Rein Müllerson, Tõnis Saarts, Oudekki Loone,...) filosoofia, mis kõige üldisemalt põhineb väitel, et tõde pole olemas, on vaid erinevad diskursused - ehk siis tõde on vaid vaataja silmades (vrd „Putini demoniseerimine on rumal ja kontraproduktiivne“, Valle-Sten Maiste, Sirp, 23.02.2018; „Savisaar kui turuliberaalse ja russofoobse Eesti looja“, Tõnis Saarts, Sirp, 03.02,2017). Ei ole olemas head ega kurja, õiglust ega ebaõiglust, valet ega õigust, ka rahvusvahelist õigust mitte.

Krister Paris väidab muuhulgas: ""Headuse telg" peaks siis tähendama eelkõige USA liitlasi. Aga kelle vastu? Kui rahvusvahelise terrorismi vastu, siis on meiega samal teljel ilmselgelt ka näiteks Venemaa. Kui demokraatia, isikuvabaduste ning õigusriigi poolt, nagu defineeris seda Kaljulaid, tuleks sama kindlasti jätta teisele poolele (ehk siis kurja poolele) meie NATO liitlane Türgi, aga võib-olla ka Poola ja Ungari."

Kuidas palun, Venemaa ja rahvusvahelise terrorismi vastu? Aga Tšetšeenia, aga Gruusia, aga Ukraina, aga Assad ja Aleppo, aga Skripalid? Türgi president Erdogan on muidugi probleem nii NATO-le kui Euroopale, aga panna nendega samale "teljele" ka Poola ja Ungari, no kuulge?