Kristlast minust siiski ei saanud. Küll aga olin tunnistaja eestlase protestivaimu ülestõusule. Selle tundmuse meelevallas istusid tänavatel saarlased, et avaldada meelt Saaremaa totaalse isolatsiooni vastu. Ehtsaarlaslikult: viisakalt, aga kangelt. Saaremaal hakkasid arstid vastu ka haiguse epitsentris olnud Kuressaare haigla ravijuhile. Nüüd tõstab taas pead lasteaednike pahameel. Nende aastaid hõõgunud palgavaidlused leidsid mai alguses ühe teraviku Tartu vallas, kus omavalitsus vilistab haridusministeerumi hoiatustele ja laiab palgakärbetega. Taustal lüüakse kirikukellasid.

Piirangutest sünnivad vabadusvõitlejad

Tunnistan siinkohal ajaloolise tõe huvides üles: olen oma tutvusringkonna valveliberaal. Ma ei hakka varjamagi, et mind erutab meeleavalduste kõla – demokraatia ju. Ja igati selgeid protestihääli kuulen ma peamiselt rampväsinud tööliste ridadest.

On ka segasemaid. Parasjagu USA-s püsse välgutades karantiinireegleid lammutavad „vabadusvõitlejad” on parim näide sellest, kuidas kallutada ühiskondliku vastutuse ja isikliku (sõna)vabaduse loomulik vastuolu täiesti kreeni.