Ühispanga minek rootslaste kätte oli juba pikemat aega avalik saladus. Oli vaid aja küsimus, millal uudis avalikkuseni jõuab. Ligi kuu aega kuulujutuna ringelnud aktsiamüüki rootslastele arutas Ühispank alles eile, kuid oli oma otsuses nii kindel, et juba enne selle kinnitamist oli reklaam tulevase aktsionäride üldkoosoleku ja aktsiamüügi kohta tänasesse Eesti Päevalehte kujundatud.

Ühispank teatab tänases Eesti Päevalehes avaldatud kuulutuses, et aktsionäride heakskiidu korral saavad panga suuromanikeks Rootsi Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) ja International Finance Corporation. Seejuures omandab SEB 20,5 protsenti ja IFC 9,57 protsenti pangast.

Sellega võib lugeda Eesti panganduse rootslaste kontrolli alla läinuks. Hansapanga suuromanik on Swedpank, Ühispank läheb Skandinaviska Enskilda Bankenile. Välisinvestorit hakkab otsima Forekspanga ja Investeerimispanga ühinemisel tekkiv Optiva Pank ning täna teatab oma plaanidest litsentsi kaotanud EVEA Pangaga Inglismaa investor.

Võimalik on ka EVEA Panga, ERA Panga ja Krediidipanga ühe mütsi alla kokku panemine.

Välisinvestorite tulek Eesti turule on tervitatav, kinnitab Eesti Pank. Välisinvestor kontrollib esiteks korralikult panga finantsseisu ja paneb edaspidi pangad ka efektiivsemalt tööle. Loodetavasti jäävad siis ka senised rahaasutuste vahelised poriga loopimised ära.

Ühispanga poolt SEB-i strateegiliseks partneriks valimisel on ka laiem tähendus. Eile tsiteeris BNS Läti ärilehte Bizness & Baltija, kus oli kirjas, et Ühispanga koostööpartner Läti Unibanka võib samuti valida oma strateegiliseks partneriks SE-Bankeni.

Kuna rootslased võtavad Balti turgu ühe turuna, on üks võimalikke edasisi variante, et Ühispank ja Unibanka liidetakse. Kui veel arvestada, et Leedus on Ühispanga koostööpartner turu üks suurimaid, Vilniaus Banka, siis moodustuks tulevikus võimas ülebaltiline pangandusgigant.