Tiina Tammetalu

Tallinna linnakujunduskomisjoni liige

Jeltsini mälestuse jäädvustajad on projektile „taha saanud” Jeltsini Fondi toetuse, see Venest tulev moraalne tugi paistab olema aga sedavõrd kange, et seltskond laiab ja tegutseb nüüd Tallinna vanalinna avalikus ruumis nagu kamp bojaare pärisorja õuel. Kasutatakse jõuvõtteid, eksitatakse avalikkust.

Oleme täna olukorras, kus monumendi rajajad ja nende esindaja Meelis Kubits suruvad oponentidest ja reeglitest välja tegemata oma projekti Tallinna vanalinna avalikku ruumi.
Seda tehakse jõuvõtete ja vale abil. Avalikkust on teadlikult eksitatud. Avalikkus veel ei teagi, et Jeltsini monumenti soovitakse paigutada Pika Hermanni müürile. Vastustan nimetatud bareljeefi püstitamiseks pakutud kavandi menetlemise linnakujunduskomisjonis, kuna konkreetse bareljeefi teemaga seostub terve probleemide kobar. Kavand ei vasta komisjonile esitamise tingimustele. Näiteks pole toimunud avalikku konkurssi selle skulptuuri püstitamiseks.



POOLT

Meelis Kubits

Jeltsini mälestusmärgi rajamise eestvedaja

Jeltsini bareljeefi rahastamine on toimunud üksnes avalikest annetustest ning kaasatud on kõiki huvigruppe.

Linnakujunduskomisjonis arutati Boriss Jeltsini mälestuseks paigaldatava bareljeefi paigaldamist Falgi tee müürile. Kohe üle tee seisab 20. augusti kivi, mis moodustaks tolleaegset Toompea kaitsmist juhtinud endise riigiministri Raivo Vare hinnangul barel­jeefiga ühtse ja sümboolse terviku.

Võimalik, et kunagi jõutakse ka monumendini, aga hetkel on meil tegemist kodaniku­initsiatiiviga, mida rahastatakse avalikest annetustest ja mille eesmärk on paigaldada Boriss Jeltsini mälestuse jäädvustamiseks bareljeef koos mälestustahvliga. Oponent Tammetalu väide mingist salapärasest ja välisriigist saadavast rahast üritab meie algatusele alatult varju heita. Rahastamise läbipaistvus ja selle piiramine Eesti inimeste annetustega on meie selge põhimõte.